*Nettavisen* Nyheter.

Tøft å være ærlig i Kasakhstan

Foto: Berit Almendingen

Statsminister Kjell Magne Bondevik forventer at norske bedrifter som investerer i Kasakhstan holder seg på matta. – En tøff jobb, mener korrupsjonsjeger.

27.05.04 12:02

Onsdag kom statsminister Kjell Magne Bondevik hjem etter et besøk i Kasakhstan. På turen var norsk næringsliv tungt representert, blant annet gjennom Statoil og Telenor.

Tidligere i uken advarte USAs OSSE-ambassadør (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) om at korrupsjon «sprer seg som kreft» i Kasakhstan.

Erkjenner
Bondevik innrømmer at korrupsjon er et problem, men mener norsk næringsliv er bevisst på hvordan de skal opptre på ærlig vis.

- Det er fullt mulig for bedrifter som engasjerer seg. Jeg forventer at norske bedrifter holder seg til det, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Hvis ikke tar vi konsekvensen av det, og kutter forbindelsene, fortsetter han.

Bondevik peker på at myndighetene i Kasakhstan erkjenner at korrupsjon er et problem, og at de blir hardt presset av frivillige organisasjoner.

- Svaret er ikke å trekke seg ut av alle slike land, men unngå å komme i situasjoner der korrupsjon er involvert, fortsetter han.

Ifølge Bondevik har myndighetene truffet flere tiltak, blant annet i forhold til åpenhet omkring pengetransaksjoner.

Vanskelig
Stian Christensen i Transparency International mener det er så godt som umulig å drive forretningsvirksomhet i Kasakhstan uten å måtte gi bestikkelser.

- Jeg vil påstå at svaret blir nei. Den nærheten man må ha til ledelsen i landet må kunne defineres som korrupsjon, sier han.

Dyrere
Christensen, som er koordinator for de tidligere sovjetrepublikkene, peker på at å investere i korrupte land er et grunnleggende moralsk problem. Den jevne borger får ikke nyte godt av investeringen. I stedet kan de oppleve at boliger og andre ting i pressområder blir dyrere, uten at lønningene øker.

Stian Christensen mener Statoil må kreve full åpenhet fra de kasakhstanske myndighetenes siden før det blir aktuelt med investeringer.

- Gjør de det, og allikevel er velkomne til å investere, kan det være tegn på at noe begynner å bedre seg, sier han.

Ufravikelig krav
Informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil sier til TV Nettavisen at det er uaktuelt for Statoil å delta i noe som helst som involverer korrupsjon. Blant annet krever selskapet at skatter og avgifter skal betales til offisielle kontoer kontrollert av regjeringen.

- Det er et ufravikelig krav. Lar det seg ikke gjøre, er det ikke et sted å være, sier han.

Han mener det er fullt mulig å være til stede i Kasakhstan uten å måtte bruke bestikkelser.

- Hvis ikke det var mulig å drive uten korrupsjon, ville ikke Statoil være der. De kjenner våre holdninger. Vi er ikke nye i landet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.