RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Togkatastrofen neppe attentat

TV 2 Nyhetene følger den alvorlige togkatastrofen i Nord-Korea.

Sist oppdatert:
Togkatastrofen i Nord-Korea var trolig en ren ulykke. Fredag morgen var det fortsatt uklart hvor mange som døde i ulykken.

Kim Jong-il passerte gjennom ulykkesbyen Ryongchon med sitt personlige tog bare timer før den voldsomme eksplosjonen skjedde. Men dette var trolig en ren tilfeldighet, og det fins ikke belegg for å hevde at noen forsøkte å drepe Kim, sier en sørkoreansk etterretningsmann.

– Fordi eksplosjonen skjedde så pass lenge etter at Kim hadde passert, tror vi dette var en ren ulykke. Forbindelsene med ulykkesstedet har brutt helt sammen, så vi kjenner ikke til detaljene i saken, tilføyer den ikke navngitte mannen overfor nyhetsbyrået Reuters.

– Ulykken ble forårsaket av at det lekket ammoniumnitrat fra et av togene, opplyser den kinesiske ambassaden til Xinhua om årsaken til ulykken.

Den kinesiske ambassaden har etablert en krisegruppe for å hjelpe de nordkoreanske myndighetene ta seg av ofrene etter ulykken.

Kolliderte
Eksplosjonen skjedde da to tog lastet med bensin og gass kolliderte på stasjonen i Ryongchon nær Nord-Koreas grense mot Kina tidlig torsdag morgen norsk tid. Ifølge de første meldingene kunne så mange som 3.000 mennesker være omkommet eller skadd.

Natt til fredag hadde nordkoreanske myndigheter ikke kommentert disse meldingene eller overhodet bekreftet at det var skjedd en alvorlig ulykke. Men en lege ved et sykehus i Dandong i Kina sa at han og hans kolleger var satt i full kriseberedskap.

Personalet ved sykehuset fikk beskjed om å forberede seg på en katastrofesituasjon, tilføyde den kinesiske legen på telefon til Reuters. Dandong ligger rundt fem mil fra Ryongchon på kinesisk side av grensen.

Persontog
Ifølge Reuters sto et persontog med mange kinesere om bord inne på stasjonen i Ryongchon da de to godstogene eksploderte. Dette kan bidra til å forklare det høye tallet på døde, ettersom godstog vanligvis bare har en håndfull jernbanefolk om bord.

De aller fleste av de omkomne var likevel trolig innbyggere i Ryongchon, en by med 130.000 innbyggere. Byens jernbanestasjon ble fullstendig rasert i eksplosjonen, og store deler av strøkene omkring skal være jevnet med jorda.

Sør-Korea kondolerte fredag naboen og erkefienden i nord med togkatastrofen, og tilbød seg å sende nødhjelp. USA skal også ha satt fram tilbud om krisehjelp til det politisk isolerte diktaturet nord på Korea-halvøya.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere