RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Togtur kan ende med fengsel

Sist oppdatert:
En togtur kan være alt som må til for å sende den avgått New York-guvernøren i fengsel.

Eliot Spitzer (48) trakk seg som guvernør onsdag etter avsløringene om at han hadde kjøpt seksuelle tjenester av en luksusprostituert. Dermed blir guvernøren spart for en eventuell riksrett, noe som republikanerne truet med dersom han ikke trakk seg frivillig.

Men den tidligere «sheriffen av Wall Street», et tilnavn han fikk under sin kamp mot økonomisk kriminalitet i New York, kan likevel bli tiltalt på flere punkter.

Trafficking
Spitzer bestilte en kveld med luksushoren «Kirsten», også kjent som Ashley Alexandra Dupré (22), på selveste Valentines Day i februar under et besøk i hovedstaden Washington D.C.

Luksushorens tilholdssted var New York, og hun måtte derfor sette seg på toget og reise ned til Spitzer. Ifølge rettsdokumentene var det Spitzer som betalte for denne togturen.

Det betyr at Spitzer har brutt den føderale loven Mann Act fra 1910, som i utgangspunktet skal bekjempe trafficking. Spitzer kan bli tiltalt fordi han har bidratt til å transportere en prostituert fra en delstat til en annen.

Den tidligere verdensmesteren i boksing, Jack Johnson, var den første som ble felt under denne loven etter at han kjørte en prostituert over delstatsgrensen. Han ble dømt til ett år i fengsel.

Hvitvasking
Rettseksperter mener det er stor sannsynlighet for at Spitzer blir tiltalt på en rekke punkter. I tillegg til brudd på traffickingloven kan han tiltales for hvitvasking.

- Det å overføre midler fra et sted til et annet, og forsøke å skjule kilden til pengene, er uten tvil hvitvasking, sier professor Joseph King ved John Jay College School of Criminology til CBS. Hvitvasking har en maksimumsstraff på 20 år i fengsel.

Videre kan eksguvernøren bli tiltalt for skattebedrag fordi han bevisst overførte penger til et selskap som ikke betaler skatt. Og hvis han har brukt et offentlig kredittkort til å betale hotelloppholdet og måltidene han hadde med den prostituerte, så kan han også risikere å bli tiltalt for å ha misbrukt statlige midler.

Spitzer vil samtidig slite med å forklare hvor det ble av 80.000 dollar som ifølge rettsdokumentene ble brukt til kjøp av seksuelle tjenester.

Ironisk nok var det Spitzer som økte strafferammen for horekunder fra tre måneder til ett år i fengsel. Dette var et av de første lovforslagene han innførte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere