RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok «hjernen» bak London-bombene

Sist oppdatert:
Al-Qaida-toppen som antas å være hjernen bak London-bombene er tatt.

Al-Qaida-lederen som skal stå bak planleggingen av selvmordsbombene som rammet kollektivtrafikken i London er tatt.

Amerikanske etterretningskilder opplyste fredag at Abd al-Hadi al-Iraqi ble tatt i forvaring av CIA allerede i fjor i det han forsøkte å ta seg inn i Irak, ifølge britiske Times.

Guantanamo
Den tidligere militæroffiseren fra den irakiske hæren skal ha blitt avhørt i flere måneder av etterretningsbyrået, før han nylig ble overført til den amerikanske fangeleiren på Guantanamo.

Abd al-Hadi går for å være en av al-Qaidas mest erfarne og hensynsløse menn, og antas å ha hatt direkte kontakt med Osama bin Laden. Ifølge Pentagon-talsmann Bryan Whitman, var han en av nettverkets mest betrodde menn på tidspunktet da han ble tatt.

Rekutterte unge briter
Etterretningskilder opplyser til Times at det var ham som pekte ut Storbritannia som den nye slagmarken for terrororganisasjonens virksomhet.

Abd al-Hadi skal ha sett potensialet i å bruke unge radikale muslimer fra Storbritannia til å utføre bombeangrep. Fordi disse hadde britiske pass og kunnskap om landet var de ideelle rekrutter, mente han.

I 2002 skal han ifølge en høytstående etterretningsoffiser ha møtt to av selvmordsbomberne fra 7. juli-angrepene under en treningsleir i Pakistan. Mohammad Sidique Khan og Shehzad Tanweer skal opprinnelig ha søkt seg til Afghanistan for å bli mujahedin-krigere. Abd al-Hadi fikk de imidlertid på andre tanker.

- Ville drepe Musharraf
Etterpå dro de to unge mennene fra Leeds tilbake til Storbritannia hvor de ledet selvmordsbomberne som tok 52 mennesker med seg i døden på tre t-banevogner og en buss i London 7. juli 2005.

Abd al-Hadi knyttes også til en rekke angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan. Ifølge Sky News skal han ha planlagt å drepe den pakistanske presidenten, Pervez Musharraf.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere