Tolv omkom på skipsbesøk

Tolv personer omkom da landgangen til luksusskipet "Queen Mary II" kollapset på et skipsverft i Frankrike. Lørdag døde ytterligere to personer av skader.

16.11.03 10:52

"Queen Mary II" er i ferd med å bli ferdigstilt på verftet Chantiers de l'Atlantique og er eid av det frenske ingeniørfirmaet Alstom.

Overleveres i desember

Skipet kom tirsdag tilbake til verftet Chantiers de l’Atlantique i Saint-Nazaire på den franske atlanterhavskysten etter en serie vellykte tester til havs. Etter planen overleveres det ferdige skipet til eierne Cunard neste måned. Den offisielle overleveringen finner sted i Southampton i januar med dronning Elizabeth til stede.

Da om lag 40 besøkende vandret opp landgangen lørdag, kollapset trappekonstruksjonen under dem. Resultatet var 12 omkomne og 32 skadde mennesker, melder Reuters.

To personer døde lørdag av skadene de pådro seg i ulykken, melder NTB.

15 mennesker omkom, mange av dem var barn, og flere titall ble skadd da de falt 25 meter ned på sementen i tørrdokken, mens de stimlet sammen på den ti meter lange landgangen for å gå om bord i skipet.

Ulykken skjedde ved skipsverftet i Saint-Nazaire i Frankrike, der det nye luksuriøse passasjerskipet, som blir verdens største, er i ferd med å ferdigstilles.

Ifølge fransk TV var rundt 30 mennesker, blant dem flere barn, på vei over landgangen da den knakk og alle falt ned fra stor høyde, melder NTB.

Talspersoner for Alstom uttaler ifølge Reuters at 600 venner og familiemedlemmer av arbeiderne som har vært involvert i byggingen besøker skipet i små grupper hver lørdag.

Granskning i gang

Landgangen som kollapset skal være laget av det franske selskapet Endel, som inngår i det franske gigantselskapet Suez, opplyser Alstom. Landgangen skal ha vært konstruert til å klare vekten av langt flere mennesker enn dem som var på vei ombord lørdag, da konstruksjonen brast.

- Etteforskning som skal slå fast årsaken til ulykken er igang, understreker talsmann for Alstom Severine Gagneraud.

Gigant-skip

"Queen Mary II" blir det største og dyreste passasjerskipet gjennom tidene når det står ferdig. Skipet, som er 345 meter langt og like høyt som et 23 etasjer høyt hus, har plass til 2.600 passasjerer og et mannskap på 1.250. Skipet har kostet 800 millioner dollar (5,6 milliarder kroner) å bygge."Queen Mary II" skal seile som cruiseskip og skal gjennomføre rundt 20 overfarter over Atlanterhavet hvert år, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.