RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tommelen ned for ny terrorlov

Sist oppdatert:
Det amerikanske senatet avviste fredag forsøket på å fornye terrorloven Patriot Act og ga med det president Bush betydelig hodebry.

Senatorer i begge politiske leire hevder at terrorloven inneholder forskrifter som krenker borgerrettigheter og avviser å gi Patriot Act et forlenget liv for en ny fireårsperiode. Kompromissforslaget om at loven skal fortsette å gjelde i tre måneder mens man fortsatte å diskutere endringer, ble også avvist, melder CNN.

Utvidede fullmakter
Patriot Act ble innført etter terrorangrepene i USA i september 2001, og gir det føderale politiet FBI utvidede fullmakter under etterforskning av mulig terroraktivitet.

Forsøker å berge stumpene
Justisminister Alberto Gonzales og ledere for det republikanske partiet har drevet intens lobbyvirksomhet for å berge mest mulig av den midlertidige terrorlovgivningen, som løper ut på dato fra nyttår, skriver Associated Press. Så langt har de ikke hatt hellet med seg.

Senatet trengte 60 stemmer for å sette en stopper for Patriot Act-debatten, men bare 57 stemte for denne løsningen, mens 47 stemte mot og påførte Bush et sviende nederlag.

Bush varsler veto
Nå er det ingen gitt å si hva som blir Patriot Acts skjebne, skriver CNN på sin nettside. Bush har sagt han vil legge ned veto mot en tre måneders forlengelse, som han mener er utilstrekkelig. Men uten en slik kortvarig forlengelse er de 16 forskriftene i Patriot Act ikke lenger gyldige fra nyttår. Men det er heller ikke utelukket at Senatet klarer å få til en ny avstemming før årsskiftet og dermed berger i det minste en vingestukket Patriot Act i havn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere