RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tony Blair går for tredje periode

Tony Blair varslet i helgen at han stiller til gjenvalg som statsminister i Storbritannia for en tredje periode.

Blair har hatt en tøff vinter, men fastholder likevel i et intervju med avisen News of the World at han har planer om å gå på nok en periode som statsminister.

- Jeg kommer til å foreslå meg selv. Uansett problemer og press er dette en umåtelig interessant og tilfredsstillende jobb, og jeg har planer om å fortsette å gjøre den, sier Blair i intervjuet med avisen.

- Tidene er tøffere, men jeg er en tøffere person enn jeg var for seks eller sju år siden, sier Blair, og bedyrer at han kan leve med kritikken han får fra enkelte personer.

Tøff vinter
Problemene har formelig stått i kø for Blair de siste månedene. Det konservative opposisjonspartiet har hatt stor fremgang på meningsmålingene, og i tillegg gjorde en rekke av representantene fra hans eget parti nylig opprør mot regjeringens forslag om høyere studieavgifter. Blair berget så vidt flertall for forslaget i Parlamentet.

Også de mange rundene i forbindelse med etterretningen som lå til grunn for invasjonen av Irak har skapt mye hodebry for Blair, selv om den såkalte Hutton-rapporten til slutt frikjente Blair-regjeringen for det meste som ble sagt og gjort i forkant av krigen.

- Opp til velgerne
Tony Blair er allerede den statsministeren fra det britiske arbeiderpartiet Labour som har sittet lengst ved makten. Partiet lå med brukket rygg før Blair og hans mannskap førte det til en knusende overlegen seier ved valget i 1997 etter 18 år ute av regjeringskontorene. Blair gjentok bedriften i 2001, og det er ventet at regjeringen kommer til å kunngjøre at neste valg holdes i første halvdel av 2005.

- Jeg har gjort det klart at dette til sjuende og sist er en avgjørelse det britiske folket må ta ved neste valg. Det er folket som bestemmer, fastholder Blair.

Vil ikke endre kurs
Han anbefaler også opprørerne i det britiske arbeiderpartiet om å komme tilbake om bord, slik at de ikke mister jobbene sine ved neste korsvei.

- Det viktigste for dem er å finne ut hva som faktisk foregår i valgkretsene deres, påpeker Blair.

Han advarer opprørerne om at det britiske arbeiderpartiet aldri igjen kommer til å vinne et valg dersom partiet endrer kurs og blir mer likt slik det var før Blair og hans mannskap satte i gang sitt reformarbeid midt på 1990-tallet.

- Det har offentligheten gjort veldig klart, sier Tony Blair i intervjuet med News of the World.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere