Gå til sidens hovedinnhold

Toppdiplomaten Richard Holbrooke er død

Han var arkitekten bak fredsplanen for Bosnia i 1995 og var president Obamas spesialutsending til Pakistan og Afghanistan.

USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, døde mandag kveld, 69 år gammel, melder Reuters via AFP og Reuters.

Ble akutt dårlig
Holbrooke ble operert for brist i hovedpulsåren etter at han ble akutt dårlig under et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton fredag i forrige uke.

Mandag kveld beskrev president Barack Obama Holbrooke som en av de virkelige store innen amerikansk diplomati. Presidenten sa han vil bli husket for sitt utrettelige diplomati, sin kjærlighet til landet og for sitt fredsarbeid. Obama ga Holbrooke mye av æren for framgangen amerikanerne har oppnådd i Afghanistan og Afghanistan.

Begynte med John F. Kennedy
Holbrooke har gjort tjeneste under hver eneste av Demokratenes presidenter fra John F. Kennedy til Obama i en imponerende karriere som begynte med en utenrikspost i Vietnam i 1962.

Beskrevet som bulldoser
Han er beskrevet som en bulldoser som får gjennomslag. Tidligere utenriksminister Henry Kissinger sa det en gang slik, ifølge Associated Press:

- Hvis Richard kontakter deg og ber deg om noe, så bare si ja. Hvis du sier nei, kommer du til slutt til å si ja, men veien dit kommer til å være veldig smertefull.

Holbrooke er særlig kjent for sin innsats på Balkan. Han var arkitekten bak fredsplanen for Bosnia i 1995, den såkalte Dayton-avtalen. I 1998 forhandlet han fram en avtale med Jugoslavias president Slobodan Milosevic om å trekke sine styrker ut av Kosovo der de ble beskyldt for å drive etnisk rensing.

Han ble utnevnt til USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan like etter at Obama ble tatt i ed i januar 2009.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?