Gå til sidens hovedinnhold

Toppolitiker i eksplosjonsdrama

- Folk fikk totalt panikk og løp for livet, sier familien til den norske stortingspolitikeren.

Røyken lå tjukt over New York ved midnatt norsk tid. Myndighetene var raskt ute for å informere om den udramatiske årsaken: en eksplosjon i et damprør, melder CNN.

Er du i New York og har tatt bilder? Send oss på e-post til vaktsjef@nettavisen.no eller MMS til 02255.

Venstre-politiker Trine Skei Grande opplevde dramaet på nært hold. Hun var i New York sammen med flere familiemedlemmer, deriblant tre tantebarn.

- Vi opplevde kaos og røykutvikling som senere viste seg å være damp, sier Skei Grande til Nettavisen.

TV 2 Sumo: Hør intervju med Trine Skei Grande om eksplosjonsdramaet

- Jeg var bare et par gater unna eksposjonen da det skjedde. Folk fikk totalt panikk og løp for livet. Ingen visste hva som hadde skjedd, om det var terror eller noe annet. Mange skreik og gråt, sier Skrei Grandes niese Maria Kristine Grande Knudsen til Nettavisen.

- Vi fikk ekle partikler på klærne, og vi blir bedt om ikke å bevege oss i området, da man ikke vet om partiklene kan være giftige. Redningsarbeidere går med masker for å beskytte seg. Fortsatt hører vi masse sirener ute, sier Grande Knudsen.

Terrorberedskap
Jim Margolin fra FBIs New York-avdeling sier at det ikke ligger noe mistenkelig til grunn for nye eksplosjoner.

I det siste har innbyggerne vært preget av de seneste dagers advarsler om økt terrorfare. Det ble derfor kjapt panikk-tilstander da eksplosjonen jallet mellom høyhusene og den tjukke dampen vellet ut over bydelen.

Oppstyret gav nordmennene klare assosiasjoner til 11. september.

- Det er klart at en tenker på terror først. Med en gang det ble klart at det var snakk om en ulykke, ble situasjonen en helt annen, sier stortingspolitikeren.

Nettet brøt sammen
Det verste hun opplevde i minuttene etter eksplosjonen var at hun ikke fikk tak i sine nærmeste på telefonen.

- Mobilnettet brøt sammen, og vi fikk ikke snakket med hverandre.

Skei Grande legger ikke skjul på at det er en uhyggestemning i den tidligere terrorrammede byen.

- Vi hadde akkurat vært på Ground Zero og hadde diskutert mye det som skjedde 11. september. Vi merket mye politi i gatene og at trusselbildet ble tatt på alvor.

Gammelt rørsystem
Eksplosjonen skal skyldes at et underjordisk damprør eksploderte. Damp og partikler ble skutt opp i luften, ifølge AP skal dampsøylen ha vært høyere enn den nærliggende, 77-etasjer høye Chrysler-bygningen.

Ordfører Michael Bloomberg sier at eksplosjonen ikke er et terrorangrep, men at den utløste panikk fordi det kunne virke som en aksjon.

- Det er ingen grunn til å tro at dette dreier seg om noe som helst annet enn en feil i infrastrukturen vår, sier Bloomberg om det 61 centimeter lange damprøret, som ble installert allerede i 1924.

Eksplosjonen inntraff på 41rd street og Lexington Avenue, ikke langt unna t-baneterminalen Grand Central og Chrysler-bygningen.

Én drept
Én person skal ha omkommet i panikken etter eksplosjonen, sannsynligvis på grunn av et hjerteinfarkt. I tillegg er 26 personer brakt til sykehus som følge av selve eksplosjonen. To skal være kritisk skadd, og ytterligere to er alvorlig skadd. Det gikk en stund rykter om at en bygning hadde kollapset etter eksplosjonen, men det viste seg å ikke stemme.

- Det er en bygning som er noe rystet, men ingen ting har rast sammen, sier en politikvinne til Reuters.

Enorme mengder damp går i det etter hvert aldrende rørsystemet under New Yorks gater, og spiller en vesentlig rolle i oppvarming og nedkjøling av tusener av bygninger.

De gamle damprørene blir mer og mer utsatt for slitasje og forvitring. I 1989 sprakk et rør og sendte gjørme og partikler titalls meter opp i lufta.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar