*Nettavisen* Nyheter.

Tør ikke utrope valgvinner

WASHINGTON D.C./OSLO: (TV 2 Nettavisen) Verken CNN, Reuters, AFP eller CBS tør å erklære noen vinner av USA-valget. I verste fall kan det ta to uker før en vinner er klar.

03.11.04 11:26

Likevel er det klart at President George W. Bush leder valget.

Ifølge tidligere meldinger gjør han seg klar til å erklære seier dersom han vinner en av de to gjenværende statene, Nevada eller New Mexico.

Ifølge CBS har han allerede vunnet Nevada. Bush regner også med at han har vunnet Ohio, opplyser en av Bushs rådgivere, ifølge Reuters.

Ifølge CNN leder Bush med 51 mot 49 prosent av stemmene i Ohio når 98 prosent av dem er talt opp.

Det endelige resultaltet for Ohio er altså ikke klart, men Kerry er nødt til å vinne delstaten om han skal ha noen sjanser i valget.

To uker
Den endelige avgjørelsen av presidentvalget kan uansett ta flere uker.

Valgmyndighetene i Ohio hevder at opptellingen av forhåndsstemmene i delstaten kan ta to uker. Rundt 175.000 forhåndsstemmer er sendt inn.

Med resultatene klare fra 99 prosent av valgdistriktene, ledet Bush med nærmere 140.000 stemmer ifølge CNN. Forhåndsstemmene vil derfor neppe frata Bush seieren i Ohio. Lederen for valgmyndighetene i delstaten råder likevel folk til å ta det rolig.

- Vi ber alle trekke pusten dypt og slappe av, sier Kenneth Blackwell ifølge Reuters.

Demokratene er ikke innstilt på å gi seg.

- Vi vil slåss for hver stemme, insisterte visepresidentkandidat John Edwards under valgvaken i Boston.

Ifølge CBS har Bush nå 254 valgstemmer, mens Kerry har 242. Dermed er han bare 16 valgstemmer unna det magiske tallet på 270.

Venter på fire stater

I fire delstater er valget ikke avgjort ennå, og det er disse statene som nå står og vipper.

  • Ohio: Her leder Bush, men en avgjørelse er ikke klar. En endelig opptelling kan ta 10 til 14 dager.
  • Iowa: Tekniske problemer har ført til en stopp i tellingen. Det er svært jevnt og CBS tør ikke erklære en vinner av staten.
  • New Mexico: Fraværende stemmer som ennå ikke er talt opp kan gå begge veier.
  • Wisconsin: En stat som også er for jevn til at en endelig avgjø relse er klar.

- Kerry vil vinne Ohio
CNN melder at Bush leder med rundt 3,7 millioner stemmer på Kerry. Til tross for at Bush-leiren mener Ohio er vunnet, nekter Kerry-leiren å ta tapet for gitt.

- Stemmetellingen i Ohio er ikke ferdig. Når de er ferdig opptalt, mener vi John Kerry vil vinne Ohio, sier Mary Beth Cahill, Kerrys kampanjemanager til CNN.

De siste tallene fra Reuters viser at Bush har fått 56,384,991 stemmer (51 prosent) og at Kerry har fått 52,682,257 stemmer (49 prosent)

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.