RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tortur-kritikk mot Sverige

FN kritiserer Sverige for brudd på torturkonvensjonen da de utviste to egyptiske asylsøkere i 2001.

FNs torturkomité mener den svenske regjeringen brøt torturkonvensjonen da de forhandlet med Egypt om en garanti for asylsøkerne. Garantien skulle hindre at de to mennene ble torturert eller straffet med døden.

Ifølge komiteen var garantien om at mennene ikke skulle tortureres på langt nær nok. Svenske myndigheter burde ha kjent til at tortur forekommer i landet og at risikoen er spesielt stor for fanger som holdes av politiske eller sikkerhetsgrunner, heter det i komitébeslutningen.

-Dette er alvorlig kritikk. Vi kommer til å analysere den for å se hvilke føringer den kan gi i framtiden,sier innvandringsminister Barbro Holmberg til nyhetsbyråpet TT.

Det var i mai 2001 at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo fattet mistanke mot egypterne Ahmed Agiza og Mohammad Alzery for å ha operative eller ledende roller i en kjent terroristorganisasjon med koblinger mot al-Qaida. Etter angrepet på World Trade Center i New York bestemmer sikkerhetspolitiet og regjeringen at de skal utvises.

Etter å ha forhandlet fram en avtale med Egypt om at asylsøkerne ikke skal tortureres eller dømmes til døden, blir de to transportert til hjemlandet med et amerikansk fly. Den ene av asylsøkerne blir deretter dømt til henholdsvis 25 års fengsel, senere redusert til 15 år, den andre fikk husarrest. Begge mennene hevder de ble torturert i hjemlandet etter utvisningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere