RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torturert - fikk 12 millioner

(AP Photo/CP, Tom Hanson)
Sist oppdatert:
Canadiske myndigheter skal betale 12 millioner dollar i erstatning til en av sin borgere som ble torturert i et hemmelig CIA-fengsel i Syria.

Kanadiske myndigheter skal betale12 millioner dollar i erstatning til en kanadisk borger som ble deportert til Syria. Mannen har dobbelt syrisk-kanadisk statsborgerskap og reiste med kanadisk pass da han ble pågrepet i New York i desember 2001.

Den canadiske etterretning (RCMP) har hjulpet CIA til å pågripe Maher Arar. Han har sammen med andre terromistenkte blitt overført til avhør ved et fengsel i Damaskus i Syria. Fengselet er kjent for å bruke tortur mot fangene, melder arabiske medier.

Tortur
Arar fastholder at han ble torturert til å komme med falske tilståelser om terrorvirksomhet da han ble fengslet i Damaskus. Han satt i over 10 måneder før han ble sluppet fri i oktober 2003, uten å bli siktet for noe. Arar bor nå i Canada med sin kone og to barn.

Ifølge mannens forsvarer vil kanadiske myndigheter fredag lukke saken ved å betale 12 millioner dollar i erstatning og at statsminister Stephen Joseph Harper kommer til å sende et unnskyldningsbrev til Arar og hans familie.

Syrisk etterretning er antatt å ha deltatt i et internasjonalt nettverk med et hemmelig CIA-fengsel i Damaskus og avhør av terrormistenkte.

Kvinner og barn
CIA skal ha gitt sine spørsmål til syrisk etterretning før avhør av terrormistenkte, og har fått avhørsmapper i retur med innrømmelser av tilknytning til al-Qaida og deltakelse på treningsleire i Afghanistan. Det finnes flere kvinner og barn under 15 år i fengselet, og at cellene skal være på kun to kvadratmeter.

Også flere europeiske land har spilt en aktiv eller passiv rolle i operasjoner drevet av den amerikanskeetterretningsorganisasjonen og var ikke uvitende, heter det i en rapport fra Europarådets granskingskomité.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere