RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torturert etter møter med nordmenn

Sist oppdatert:
Norske myndigheter krevde i dag forklaring etter at en menneskerettsaktivist skal ha blitt mishandlet av politiet etter møter med Den norske støttekomiteen for Vest-Shara.

Ronny Hansen, koordinator i Støttekomiteen for Vest-Sahara, har fått opplysninger om at en av de ledende menneskerettsaktivistene i Vest-Sahara, Allal Latif (31), skal ha blitt mishandlet etter møter med de norske aktivistene.

- Forhørt om samarbeidet
- Allal Latif ringte til oss da han ble arrestert, og fortalte om at han ble pågrepet. Han fortalte at han ble stilt spørsmål om Støttekomiteen vår, og ble fortalt at han kunne si alt han visste om oss til politiet, sier Hansen til TV 2 Nettavisen.

Etter at Latif slapp ut av fengslet, har Hansen blitt fortalt at Latif nektet å fortelle om Støttekomiteen.

- Derfor ble han torturert, sier Hansen.

Allal Latif er professor i engelsk språk og litteratur.

- Allal ble bortført fra sin egen bil etter at han hadde møtt medlemmer av den norske delegasjonen i Vest-Saharas hovedstad Laayoune, forteller journalist og generalsekretær Melainin Lakhal i Det saharawiske journalistforbundet til TV 2 Nettavisen.

Lakhal flyktet selv fra Vest-Sahara for fem år siden, angivelig etter å ha blitt satt på en liste over personer marokkanske myndigheter ville arrestere. Nå følger Melainin Lakhal opp aktivistene fra Algerie.

Krevde forklaring
Tirsdag var ambassadør Arne Aasheim i møte med marokkanske myndigheter.

- Han ba om en forklaring på hvorfor den norske støttegruppen ble bortvist, og uttrykte i tillegg bekymring over informasjonen vi har fått fra den norske gruppen om at det skal ha blitt foretatt represalier overfor menneskerettighetsaktivister etter at de hadde vært i kontakt med nordmennene. De lovte å se nærmere på saken, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at den norske ambassadøren både var i kontakt med Marokkos Europaavdeling og den marokkanske utenriksråden.

UD inviterer nå den norske delegasjonen, som fortiden befinner seg i Marokko, til å ta kontakt for å forklare hendelsene nærmere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere