RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Traff bin Laden to ganger

Foto: Lars Løkkebø (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Olav Kasland fra Notodden er en av få nordmenn som har sett Osama bin Laden i live. - Nå blir verden et bedre sted, sier han.

Det er ikke mange nordmenn som har sett Osama bin Laden i levende live. Men Venstre-politikeren Olav Kasland opplevde dette to ganger, i Afghanistan.

- Det var mens jeg var stasjonert i Afghanistan i 1998 - 1999. Da var jeg leder for Røde Kors sine operasjoner i det sørlige Afghanistan. Og vi var bosatt i Kandahar, forteller Olav Kasland til Telemarksavisa.

Les også: - Kjærligheten til jihad har styrt mitt liv

Les også: - Bin Laden hadde ikke våpen

Besøkte Mullah Omar
- Bostedet vi hadde i Kandahar var nærmeste nabo til mullah Omar. Mullah Omar var og er leder for Taliban og var på den tiden egentlig statssjef i Afghanistan, for dette var mens Talibanregimet regjerte i Afghanistan. Så mullah Omar er vel en av de mest ettersøkte personene etter bin Laden, sier Kasland.

To ganger så han Osama bin Laden.

- Jeg så bin Laden passere i alle fall to ganger. Da hadde han nok vært inne i møter med mullah Omar, forteller han.

Søndag ble bin Laden drept av amerikanske elitestyrker - i Pakistan.

- Det er jo litt rart å tenke på, allerede den gang var det vel utlovet en dusør på 25 millioner kroner. Dette var jo ikke veldig lenge etter angrepene i Nairobi og i Dar es Salam.

- Ikke lenge etter ble vi evakuert. Da begynte amerikanerne å bombe med scud-raketter, sier han.

Les også: Bin Laden ble avslørt av én telefonsamtale
Les også: - Gjemte seg bak sin gråtende kone

- Blir en bedre verden
Han tror verden vil bli et bedre sted nå som bin Laden er død.

- Det er vel hevet over enhver tvil at verden ikke blir noen dårligere plass nå som han er tatt og borte. Men jeg håper det ikke stemmer at han ble henrettet. Er han skutt i kamp er det noe annet. Men først og fremst så hadde jeg jo håpet at han kunne blitt tatt i live og gitt en rettergang. En likvidasjon blir litt for mye vill vest, sier Kasland.

Kasland mener drapet vil svekke al-Qaida som organisasjon.

- Jeg er vel også relativt sikker på at dette vil svekke al-Qaida som organisasjon. Spesielt bin Laden som symboleffekt. Men det står jo også folk klare som vil kunne overta, blant annet hans nestkommanderende, en lege fra Egypt, sier politikeren.

Les flere saker hos TA.no

Offentliggjør trolig bilder
Det hvite hus vurderer nå å offentliggjøre bilder av liket til Osama bin Laden senere i dag. Det hevder en høytstående kilde i Det hvite hus overfor ABC News.

En offisiell kilde opplyser til TV-kanalen at bildene er «blodige og grusomme». Osama bin Laden ble skutt i hodet like over det venstre øyet, og deler av skallen skal ha blåst bort.

Tirsdag ettermiddag melder drudgereport.com at USAs president Barack Obama allerede skal ha bestemt at minst ett bilde av bin Laden skal offentliggjøres.

Les også: - Bildene er blodige og grusomme

Men Obama-administrasjonen skal være bekymret for at bildene vil fremprovosere sterke reaksjoner. Men på en annen side ønsker amerikanske myndigheter å sette en stopper for spekulasjonene rundt bin Ladens død, skriver ABC News.

Slik er bildene
CNNs korrespondent i Det hvite hus, har tirsdag kveld fått flere detaljer fra sentrale kilder om bildene som Obama-administrasjonen nå sitter på.

Det skal være bilder fra tre ulike settinger:

1. Bilder av Osama bin Laden etter at han ble tatt med tilbake til Afghanistan. Dette er de mest gjenkjennelige, med et klart bilde av ansiktet til bin Laden. Bildet beskrives som grusomt fordi han har et stort sår over begge øynene - og det er veldig blodig.

2. Bilder fra begravelsen til sjøs om bord på USS Carl Vinson.

3. Bilder av selve aksjonen i bin Ladens hus. Blant annet bilder av to døde brødre, og en av bin Ladens døde sønner.

Offisielle kilder sier til CNN at utfordringen er at bildet som er mest gjenkjennelig, av bin Ladens ansikt, er så grusomt og blodig at det trolig ikke kan publiseres på avisforsidene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere