Trafigura dømt for gifttransport

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Selskapet slapp unna i Norge på grunn av formaliteter, men er nå dømt i Nederland.

24.07.10 11:17

Økokrim henla saken mot Trafigura, selskapet som leverte den svovelholdige bensinen til Vest Tank i Gulen. Årsaken til at Økokrim henla saken var et smutthull i norsk lovverk.

Dømt for en annen sak
Men nå melder BBC at selskapet er dømt i en nederlandsk rett, etter at selskapet i 2006 ulovlig fraktet giftig avfall fra Amsterdam til Elfenbenskysten - og dumpet det rundt på forskjellige steder i byen Abidjan.

I kjølvannet av dumpingen av avfallet skal tusenvis av ivorianere ha blitt syke, og et massesøksmål ble rettet mot Trafigura. Dette skal ha endt med et forlik der Trafigura betalte 160 millioner dollar i erstatning til Elfenbenskysten. Senere gikk selskapet med på å betale 50 millioner dollar til ofre fra giftdumpingen.

Og nå har nederlandsk rett idømt selskapet en bot på én million euro, for å ha brutt reglene da selskapet tok med seg det giftige avfallet fra Nederland.

Skal ha ombestemt seg etter prisjustering
Trafigura skal i utgangspunktet ha levert avfallet til havnen i Nederland, etter normale regler. Men etter at avfallshåndteringsselskapet testet avfallet, skjøt prisen i været, og dette nektet Trafigura å betale. De fikk derfor pumpet avfallet tilbake i båten, og sendte dette til Elfenbenskysten.

I tillegg til boten skal to personer, en koordinator og kapteinen av skipet «Proba Koala», dømt til henholdsvis fem og seks måneders fengsel.

Trafigura selv nekter for å ha gjort noe galt.

Dette skjedde hos Vest Tank
Eksplosjonen i mai 2007 førte til akutt utslipp av sot og stoffer som hydrokarboner, svoveldioksid og sulfider i form av omfattende røyk fra brannen. Utslippet medførte kraftige betennelsesreaksjoner på slimhinner, kvalme og hodepine for personer som oppholdt seg i nærheten av bedriften

Tankanlegget skulle motta og behandle olje- og vannblanding fra offshoreindustrien, men tankene som eksploderte viste seg å inneholde en svært farlig svovelholdig bensin, som ikke er tillatt omsatt i Europa.

Ifølge Økokrim er ingen tvil om at Trafigura fraktet farlig avfall til Vest Tanks anlegg på Sløvåg , men slapp likevel unna tiltale. Årsaken er at avfallet ble fraktet fra internasjonalt farvann, og ikke fra en annen stat. Norsk og internasjonal lov kan kun straffeforfølge Trafigura hvis det farlige avfallet er import eller eksport.

Mange opplevde helseplager
Ingen personer mistet livet i eksplosjonen, men mange naboer har opplevd helseplager i etterkant slik som kvalme, sår hals og såre øyne.

Det er satt i verk omfattende helseundersøkelser for å kartlegge eventuelle langtidsvirkninger etter eksplosjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.