RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tragedien i Afghanistan

Sist oppdatert:
Drapet på den norske soldaten i Afghanistan søndag viser at utlandsoppdrag er risikable. Da er det også viktig at de har legitimitet.

Siden 1945 har flere enn 50.000 nordmenn deltatt i FN-operasjoner og andre oppdrag i utlandet. I dag deltar nærmere 900 norske soldater på oppdrag i utlandet. Den norske soldaten som ble drept i rakettangrepet søndag er den første nordmann som er drept i kamp i utlandet siden en soldat ble drept i et granatangrep i Bosnia i 1995. Slik sett har Forsvaret vært heldig.

Etter hvert har deltakelsen i FN-operasjonene dalt. I stedet er stadig flere soldater sendt til urolige områder under kommando av Nato eller andre enheter. Blant de største norske gruppene er vel 500 i Kosovo-styrken, nærmere 250 i Afghanistan og vel 100 i Irak.

Mandatet for Afghanistan-styrken er soleklart. Det er også bred politisk enighet om at den norske innsatsen i Afghanistan må fortsette. Fra sommeren blir også den utvidet til rundt 300 soldater. Derimot har vi nylig vært gjennom en debatt om det norske engasjementet i Irak. Regjeringen fikk ikke Arbeiderpartiet med seg på å la gruppen med rundt ti stabsoffiserer bli igjen når de rundt 100 ingeniørsoldatene i Sør-Irak trekkes ut. I stedet måtte regjeringen få støtte fra Fremskrittspartiet.

Tragedien i Afghanistan søndag viser både risikoen ved utlandsoppdrag og behovet for at de har bred støtte på hjemmebane. Lærdommen fra debatten om de norske styrkene i Irak er at regjeringen bør tenke seg nøye om før den går inn for oppdrag som ikke har støtte fra alle partier. Ellers risikerer vi å komme i en situasjon der soldater både utsetter seg for fare i utlandet og samtidig risikerer kritikk hjemme. Det ville være en uholdbar, uverdig og ufortjent situasjon å komme i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere