RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trakk seg fra Darfur-samtaler

Foto: AFP PHOTO/THOMAS
Sist oppdatert:
Opprørere fra den krigsherjede Darfur-provinsen i Sudan har brutt forhandlingene med sudanske myndigheter.

Opprørerne fra de to gruppene SLA og JEM trakk seg lørdag fra forhandlingene som siden torsdag har pågått i Sudans naboland Etiopia, og sa at de ikke har til hensikt å komme tilbake før Sudans regjering innfrir de seks betingelsene de har stilt.

- Opprørerne nekter å være med på noen form for forhandlinger, inntil kravene deres er innfridd, sa FNs spesialutsending Mohamed Sahnoun lørdag, mens meklere fra organisasjonen Afrikansk union (AU) løp mellom partene og desperat forsøkte å puste liv i en fredsprosess som mange mener er dømt til å mislykkes.

Krever avvæpning
Opprørernes viktigste krav er at sudanske myndigheter trekker ut alle soldater og regjeringsstøttet milits fra regionen.

- Vi har ingen grunn til å møte myndighetene til politiske diskusjoner som kanskje kan lede til en fredsavtale, mens myndighetene samtidig bryter kravene til det internasjonale samfunnet og tillater Janjaweed å ture fram med å drepe uskyldige sivile, sier en av lederne for JEM, Ahmed Tugod Lissan.

Regjeringen i Khartoum sier den er innstilt på å diskutere kravene som en del av forhandlingspakken, men ikke som en forutsetning for forhandlingene.

Regn skaper uro
JEM og SLA krever også at Khartoum trapper opp innsatsen for å avhjelpe den humanitære krisen i Darfur, som av FN blir beskrevet som den verste i verden i dag.

Hjelpeorganisasjoner advarte fredag om at regnet har startet, noe som innebærer betydelige vanskeligheter med å få hjelpen inn i Darfur og fram til flyktningene i leirene langs grensen til Tchad. (©NTB)

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere