*Nettavisen* Nyheter.

Tråkket på Koranen

Pentagon bekrefter at soldater med vilje sparket til og tråkket på muslimenes hellige bok i fengselet i Guantanamo Bay.

04.06.05 13:36

Nye detaljer om hvordan soldater ved den amerikanske interneringsleiren for terrormistenkte vanæret de innsatte og deres tro bekreftes nå av Pentagon. I ett tilfelle urinerte en av fangevokterne ved en vifte slik at det sprutet på en av fangene og hans koran. Vannballonger ble også kastet av fangevoktere slik at flere bøker ble våte, og ukvemsord ble skrevet på omslaget til den hellige boka, melder AP.

Gransking
Disse nye, bekreftede opplysningene, som Pentagon offentliggjorde fredag kveld, er resultatet av en gransking som ble utløst av en artikkel i tidsskriftet Newsweek - og senere dementert - om at amerikanske soldater på Guantanamo-basen hadde spylt et eksemplar av Koranen ned i toalettet.

Utløste protester
Newsweeks historie utløste sterke protester, og Bush-administrasjonen mente artikkelen måtte ta skylden for de blodige demonstrasjonene som fulgte i kjølvannet i Afghanistan. I midten av mai ble fire demonstranter drept og 71 skadd da politiet støtte sammen med demontranter i byen Jalalabad. Protestene spredte seg siden til hovedstaden Kabul.

En talsmann for forsvarsminister Donald H. Rumsfeld, Lawrence Di Rita, kommenterte ikke de nye opplysningene, men sa at myndighetene i USA tar til orde for en respektfull håndtering av koranen.

Sprutet urin
En av de siste episodene som er beskrevet i granskingsrapporten fant sted 25. mars 2005. Da klaget en av fangene på Guantanamo-basen på at en fangevokter sprutet urin på ham og hans hellige bok ved at han urinerte nær en vifte. En av fangevokterne har beklaget denne episoden, men det har ikke kommet fram om dette skjedde med vilje eller ei. Fangevokteren fikk refs og ble satt til oppgaver der han ikke hadde kontakt med fangene.

Fange rev koranen i stykker
Granskingsrapporten hevder videre å kunne dokumentere 15 tilfeller der fanger selv håndterte Koranen på respektløst vis, blant annet gjennom å forsøke å spyle den ned i toalettet og urinere på den. Rapporten ga ingen forklarer på hvorfor dette skulle ha skjedd. 18. februar 2005 skal en av de innsatte ifølge rapporten ha revet i stykker sitt eksemplar av Koranen og gitt den til en fangevokter med beskjed om at han ikke lenger ville være en muslim.

Fengslet uten siktelse
Det befinner seg nå 540 fanger på Guantanamo-basen. Noen har vært der i mer enn tre år uten at det er reist noen siktelse mot dem. De fleste ble tatt til fange på slagmarkene i Afghanistan i 2001 og 2002 og ble sendt til Guantanamo fordi amerikanerne håpet de ville røpe hemmeligheter om al-Qaida.

Avviser Amnesty-kritikk
Både president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld har avvist anklager fra Amnesty International som kaller Guantanamo Bay vår tids Gulag. Bush kalte Amnesty-rapporten absurd, ifølge AP.

Rumsfeld sa det amerikanske forsvaret har truffet tiltak som skal sikre at fangene på Guantanamo står fritt til å praktisere sine religiøse skikker. Samtidig innrømmet han at noen fanger er blitt dårlig og til dels svært dårlig behandlet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.