*Nettavisen* Nyheter.

Trampoline farligere enn trafikk

Foto: Scanpix/Gorm Kallestad

Barn er i større fare på en trampoline enn ute i trafikken.

08.02.07 10:24

Du trodde barna var noenlunde trygge på trampolinen i hagen? Tro om igjen. Ny svensk forskning viser at det er mer enn dobbelt så farlig for barn og unge å hoppe på trampoline enn og ferdes ute i trafikken. Det skriver Svenska Dagbladet i sin nettutgave.

Den første svenske studien om trampolineskader er gjort av professor og overlege Ulf Björnstig ved Norrlands universitetssjukhus, og er presentert i siste nummer av det svenske legetidsskriftet.

Mellom 2001 og 2005 økte antall trampolineskader på sykehusene fra åtte til 93 per år. I hele perioden er det rapportert om 184 skader. Nesten alle pasientene var under 20 år, de fleste under tolv.

De vanligste skadene er forstuelser og frakturer, mens mellom tre og sju prosent av tilfellene gjelder hjernerystelser og whiplash-skader.

- Dette er et bekymringsfullt skadebilde. Særlig foruroligende er nakke- og kranieskadene. Det går en hårfin grense mellom banale og alvorlige nakkeskader som fører til lammelser og i verste fall dødsfall, sier Ulf Björnstig til Svenska Dagbladet.

Sverige har så langt vært spart for de mest alvorlige ulykkene, men Björnstig tror det er et tidsspørsmål før de kommer. Risikoen for å skade seg på trampoline er større jo flere som hopper om gangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.