RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trår vannet i Barentshavet

Sist oppdatert:
Russlands statsminister Mikail Fradkov vil først kartlegge ressurser, så trekke grenser i nordområdene. - Ikke aktuelt, sier Jens Stoltenberg.

Under møtet mellom Mikhail Fradkov og Jens Stoltenberg i Oslo onsdag, gjorde den russiske statsministeren det klart at han ønsker en kartlegging av ressursene som finnes i Barentshavet før Norge og Russland blir enige om grensene.

Statoil og Hydro vil få tilbud om å delta i utbyggingen av det russiske Shtokman-feltet. Det melder den russiske avisen Vedomosti, ifølge nettstedet Barentsobserver.

Han knyttet samtidig spørsmålet direkte til utbyggingen av Shtokman-feltet.

- Vi forventer at beslutningen om hvem som skal delta vil bli tatt i midten av april. På vegne av regjeringen vil jeg si at vi ser på dette spørsmålet i sin fulle bredde. Det er et stort potensiale for samarbeid innen petroleumsvirksomheten, ikke bare begrenset til Shtokman sa han.

- Vi har fra vår side sagt man må intensivere arbeidet med å finne en løsning på delelinjen og de økonomiske sonene. Kanskje bør vi starte undersøkelser av hva ressursgrunnlaget er, før vi kommer til en formell avslutning av dette arbeidet, fortsatte Fradkov.

Dette er Jens Stoltenberg svært lite interessert i å gå med på.

- Å kartlegge ressurser først kan gjøre det enda vanskeligere å bli enig om grensene, sa han.

Han understreket at Norge i mange år har motsatt seg en slik løsning, men avviste samtidig at delelinjeforhandlingen er skjøvet ut i tid.

- Det vil jeg ikke si, forhandlingene har startet igjen og skjer i en god tone. Det er både ønske og vilje til å finne en løsning, da må alle parter gjekke seg, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Høyteknologi
Under pressekonferansen gjentok Fradkov de positive signalene han kom med til Hydro og Statoil under besøket på Aukra tirsdag.

- Vi hilser velkommen både Statoil og Hydros deltakelse når gjelder å gi anbud på utbyggingen. Selskapene er sterke deltakere med store konkurransefordeler, både med hva de har prestert på sokkelen i Norge innen høyteknologi og infrastruktur, og integrering av andre deler av prosjektet, som transport, sa han.

Han understreket at det ikke er den russiske regjeringen som tar beslutningen om hvem som får utbyggingsoppdragene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere