Gå til sidens hovedinnhold

Tre barn drept i israelsk raid

Minst 14 palestinere ble drept og 80 såret i et israelsk raid mot to flyktningeleire på Gazastripen søndag. Det yngste offeret var åtte år.

Også to gutter på tolv og 15 år ble drept i kampene, ifølge sykehuskilder. Av de voksne som ble drept tilhørte ni den islamistiske gruppen Hamas.

- En stor massakre mot vårt folk

Guvernøren i området midt på Gazastripen kaller raidet for en massakre.

- Det er en stor massakre mot vårt folk. Vi ber hele verden om å fordømme den, sier Abdallah Abu Samhadama.

Kampene i flyktningleirene al-Bureij og Nuseirat brøt ut da væpnede palestinere forsøkte å angripe soldatene som hadde tatt seg inn i leirene. Anslagene over sårede palestinere varierte mellom 72 og 93, mens de israelske soldatene skal ha kommet uskadd fra kampene.

I en uttalelse fra den palestinske regjeringen beskrives raidene som "statsterror mot vårt folk."

Rop om hevn

De fleste dødsofrene ble begravet samme dag, og over 10.000 mennesker var til stede under seremonien på en lokal gravlund. Mange ropte om hevn og ba om nye aksjoner inne i selve Israel.

- Vårt svar vil bli i Tel Aviv, sang mange av de frammøtte, ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP.

En talsmann for Hamas sier raidene i flyktningleirene ikke vil forbli ustraffet.

Den israelske hæren sier på sin side at målet med aksjonene nettopp var å forhindre nye angrep mot israelske mål. Raidene var forkjøpsangrep rettet mot terrorgrupper som den siste tiden har gjennomført stadig flere væpnede angrep mot israelske mål på Gazastripen, ifølge en talsmann for hæren.

De israelske stridsvognene rullet inn i flyktningleirene mindre enn ett døgn etter at militante palestinere forsøkte å angripe israelske soldater ved Erez på grensen mellom Israel og Gazastripen. Ingen israelere ble skadd i det mislykkede angrepet, men to palestinske politimenn ble drept.

Trosset portforbud

De israelske soldatene gjennomsøkte flere hus på jakt etter personer de mener er terrorister da de gikk inn i flyktningleirene søndag morgen. Deretter begynte kampene. Minst 1.500 innbyggere trosset portforbudet og samlet seg like ved sentrum av Bureij hvor de forsøkte å angripe soldatene med granater, molotovcocktailer og steiner. Ingen israelere skal ha blitt såret.

Alle de drepte palestinerne ble rammet av skarpe skudd, ifølge kilder ved sykehuset i Deir al-Balah. De sårede ble enten skutt eller fikk splintskader.

Sykehuset ble snart overfylt av ofre, og noen av dem måtte sendes videre til sykehuset i Gaza by, 12 kilometer unna. I begge flyktningleirene ble innbyggerne over høyttalere oppfordret til å gi blod.

-Målrettet aksjon

En israelsk tjenestemann beskriver militæroperasjonen som målrettet og sier den var rettet mot væpnede militante.

- Dette er en operasjon rettet direkte mot terroristenes infrastruktur sentralt på Gazastripen. Fem væpnede menn nærmet seg våre styrker. Vi skjøt dem, sier en militær kilde til avisen Haaretz, og føyer til at militante palestinere i området har angrepet israelske kolonner, samt avfyrt Qassam-raketter mot jødiske bosettinger.

De jødiske innbyggerne i Israel og i de palestinske områdene feirer høytiden Purim søndag og mandag. I den forbindelse har grenseovergangene til Vestbredden og på Gazastripen vært stengt for all palestinsk ferdsel siden torsdag kveld.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene