RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SAMMENSTØT: Høyrenasjonalister i sammenstøt med motdemonstranter ved inngangen til Lee Park i Charlottesville lørdag.
SAMMENSTØT: Høyrenasjonalister i sammenstøt med motdemonstranter ved inngangen til Lee Park i Charlottesville lørdag. Foto: Steve Helber (AP)

Tre døde etter demonstrasjoner i USA

Sist oppdatert:
Tre personer er døde etter urolighetene i forbindelse med en høyreekstrem demonstrasjon i Charlottesville i USA, opplyser lokale myndigheter. Trump fordømmer hat og vold.

OSLO (Nettavisen): Hvite nasjonalister, nynazister og tilhengere av «Alt right»-bevegelsen samlet seg i Charlottesville i Virginia lørdag under slagordet «Unite the Right».

Etter sammenstøt mellom demonstranter og motdemonstranter, fikk politiet hjemmel til å oppløse demonstrasjonen.

En person er bekreftet død etter at en bil traff en gruppe demonstranter i byen lørdag.

To politimenn omkom

Noen timer senere styrtet et politihelikopter like i nærheten av byen. Ifølge nyhetsbyrået AP knyttet politiet hendelsen til demonstrasjonene i Charlottesville, men har ikke gått ut med ytterligere informasjon. Politiet i Virginia bekrefter at to av deres politimenn omkom da helikopteret gikk i bakken. De etterforsker hendelsen, og sier det ikke er noen indikasjoner på at det ligger noe kriminelt bak. Ifølge The New York Times skulle helikopteret overvåke demonstrasjonene.

Tallet på skadde har steget til 34.

Sjåføren pågrepet

Borgermesteren i Charlottesville skrev på Twitter at han med knust hjerte måtte kunngjøre at et menneskeliv hadde gått tapt under de voldelige sammenstøtene i universitetsbyen 187 kilometer sørvest for Washington.

Delstatens guvernør hadde allerede erklært unntakstilstand da bilen traff demonstranter i byen. En talsperson for delstaten Virginia sier mannen som førte bilen, er pågrepet.

Flere personer var vitne til hendelser, og dermed foreligger det også flere ulike beskrivelser av det som skjedde. 22-årige Matt Korbon, som studerer ved Universitetet i Virginia, sier motdemonstranter marsjerte fredelig langs en gate i byen da man plutselig kunne høre «en voldsom bremselyd».

Deretter beskriver han en sølvfarget sedan som dundrer inn i an annen bil i høy fart, før den rygget opp og pløyde gjennom «et hav av folk».

Les også: Her kommer bilen kjørende inn i gaten med demonstranter

Urolighetene i Charlottesville oppsummert:

  • Sammenstøt mellom nasjonalister og motdemonstranter.
  • Lokale myndigheter erklærer unntakstilstand.
  • President Donald Trump fordømmer volden og hatet.
  • Bil kjører inn i folkemengde, En person er bekreftet omkommet og minst 19 personer er skadd.
  • Føreren av bilen er pågrepet.
  • Initiativtakeren til Unite the right-marsjen fordømmer volden.

Politiet ventet på forhånd mellom 2000 og 6000 mennesker i demonstrasjonen som ble sagt å kunne bli den største i sitt slag på flere tiår i USA, meldte CNN.

Da politiet fikk hjemmel til å stanse demonstrasjonen, fikk demonstrantene beskjed om å komme seg vekk eller bli arrestert.

Videobilder fra NBC News viste demonstranter forlate stedet, flere av dem bar på sørstatsflagg. Noen hadde hjelmer og annet beskyttelsesutstyr. Politi med skjold og hjelmer drev demonstranter bort fra stedet.

Ulykken skjedde få kvartaler unna Lee Park, der statuen av den omstridte generalen og sørstatshelten fra borgerkrigen Robert E. Lee står. Lokale myndigheter kunne kort tid etterpå melde om flere skadde. Senere kom bekreftelsen på at en person var omkommet.

Videoopptak fra stedet viste en bil som kjører inn i bakenden på en eller to andre biler slik at den første treffer flere personer som går i gaten. Bilder fra stedet viser mennesker som blir kastet opp i luften av sammenstøtet. Deretter setter føreren bilen i revers og kjører fra stedet. Bilen ble kort tid etter gjenfunnet.

Video fra skadestedet publisert av nyhetsbyrået Reuters viser skadde som blir brakt bort på båre og skadde som hjelpes bort eller sitter på fortauet.

Trump fordømmer hat og vold

- Vi fordømmer denne oppvisningen av vold, fordommer og hat som vi ser i Charlottesville, på begge sider, sa Trump i en TV-tale lørdag.

Talen kom like etter meldingen om bilen som hadde pløyd inn i en folkemengde i byen.

- Vi er alle først og fremst amerikanere, uansett bakgrunn, sa Trump og la til at situasjonen i Charlottesville skal bringes under kontroll.

- Vi må lege sårene i landet vårt, sår som har vært der lenge. Vi skal gjøre «America great again», men vi skal gjøre det «great» for alle mennesker i landet vårt, understreket presidenten.

De voldelige sammenstøtene mellom nasjonalistene og motdemonstranter i Charlottesville satte sitt preg på nyhetsbildet i USA lørdag.

Delstatsguvernør Terry McAuliffe rykket på oppfordring fra politiet ut og erklærte den høyrenasjonalistiske samlingen ulovlig, samtidig som han ba både høyrenasjonalistene og motdemonstrantene om å fjerne seg umiddelbart, melder NTB.

- Jeg synes det er avskyelig å se hatet, fordommene og volden som disse demonstrantene har tatt med seg til vår stat det siste døgnet. Tiltakene som nå blir truffet er for å hjelpe lokale myndigheter å ivareta publikums sikkerhet, sier guvernøren i en uttalelse lagt ut på Facebook.

Fotografen fra The Daily Progress fanget dette bildet av bilen idet den kjører inn i folkemengden i sentrum av Charlottesville. Bilen traff mennesker som hadde møtt opp for å demonstrere mot høyrenasjonalistene som samlet seg.

Redningspersonell henter ut skadde etter ulykken i sentrum av Charlottesville lørdag.

Trump: - La oss stå sammen!

USAs president Donald Trump rykket først ut på Twitter med en fordømmelse av hat og vold etter urolighetene i Charlottesville.

- Vi må alle stå sammen og fordømme alt det hat står for. Det er ikke plass til denne type vold i Amerika. La oss stå sammen! lød meldingen fra presidenten. Tidligere på dagen hadde også Trumps kone Melaine rykket ut med en fordømmelse av vold og hat i kjølvannet av urolighetene i Charlottesville.

Marsjerte med fakler

I forkant av den varslede demonstrasjonen lørdag marsjerte en stor gruppe hvite nasjonalister med fakler fredag kveld gjennom universitetsområdet i byen. De samlet seg rundt den omstridte statuen, der de ble møtt av motdemonstranter. Folkemengden løste seg opp da politiet kom til stedet og erklærte at demonstrasjonen var ulovlig.

Rundt 1000 politifolk, blant dem et stort antall fra Virginia State Police, var i beredskap og forberedt på opptøyer i byen.

Med fakler og rop på «blod og jord» vekket demonstrasjonen fredag minner om en voldelig periode i amerikansk historie da Klu Klux Klan fikk spre frykt.

Tidligere i sommer marsjerte Ku Klux Klan-medlemmer i Virginia i protest mot fjerningen av statuen.

Hvite nasjonalister med fakler marsjerte fredag gjennom universitetsområdet i Charlottesville. Lørdag samlet de seg for å demonstrere mot fjerningen av den omstridte statuen av borgerkrigshelten Robert Lee.

Hvite nasjonalister ble møtt av motdemonstranter i Charlottesville lørdag.

Bilde fra video fra Charlottesville lørdag lagt ut på Twitter av borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union of Virginia. Ifølge Twitter-posten ble det brukt tåregass for å spre demonstrantene.

Tok initiativet til høyresamling

Initiativet til «Unite the Right» kommer fra Jason Kessler, en blogger og aktivist med koblinger til Alt right-bevegelsen, skriver nettstedet Vox.com.

Han brukte selv begrepet «pro-white» om mønstringen og sa at formålet var å demonstrere mot flyttingen av Lee-statuen.

Da demonstrasjonen endte i tumulter lørdag, oppfordret han sine tilhengere til å opptre fredelig og komme seg i sikkerhet, bort fra Lee Park.

Tok avstand fra voldsbruk

Etter meldingen om tragedien i sentrum av byen gikk Kessler ut og tok avstand fra voldsbruk.

Kessler sa at uansett hvem som kjørte bilen mot motdemonstranter så var det galt og han beklaget at mennesker var skadd, melder Associated Press.

Kessler kom ogås med kritikk av politiet for deres håndtering av demonstrasjonen, som ble oppløst før man fikk holdt noen appeller.

Han sa at politiet og myndighetene gjorde en dårlig jobb for å sikre ytringsfriheten.

Alt right-profilen Richard Spencer var også i Charlottesville og skulle holde appell sammen med Kessler. På sin Twitter-profil beskriver han før det hele tok en tragisk vending demonstrasjonen som en suksess, tross at den ble oppløst av politiet.

Da Melania Trump, president Donald Trumps kone, tvitret om Charlottesville lørdag og tok avstand fra vold, svarte Spencer at de kom til Charlottesville i fred:

- Det var myndighetene og motdemonstranter som brukte makt mot en fredelig og lovlig demonstrasjon, hevdet han.

39 år gamle Spencer hevder selv han er mannen som oppfant Alt-right-begrepet. Fram til 2007 var han assisterende redaktør for tidsskriftet The American Conservative, men fikk sparken fordi synspunktene hans ble ansett å være for ekstreme. I mars 2010 grunnla han nettstedet AlternativeRight.com, som Breitbart News har beskrevet som et senter for alt right-tanker.

Det omstridte symbolet i den lille universitetsbyen med 47.000 innbyggere er en statue av sørstatshelten fra borgerkrigen, general Robert E. Lee. Denne statuen har byrådet vedtatt å fjerne, og dette ville Kessler og hans tilhengere demonstrere mot.

Lokale butikkeiere i området ga på forhånd uttrykt for at de fryktet uroligheter.

- Vi ønsker ikke å se et blodbad, vi ønsker ikke å se plyndring, vi ønsker ikke å se massearrestrasjoner, og vi ønsker ikke å se at politiet vender seg mot innbyggerne, sier butikkeier Michael Rodi til CNN.

USAs president Donald Trump om volden i Charlottesville:

Delstatspoliti tok oppstilling ved Robert E. Lee-statuen i Charlottesville lørdag.

En demonstrant søker dekning bak milits etter et ublidt møte med motdemonstranter i Charlottesville lørdag.

Rundt 1000 politifolk, blant dem et stort antall fra Virginia State Police, forbereder seg på opptøyer i byen, der nasjonalistene blir møtt av motdemonstranter.

NBC News sender direkte fra Charlottesville lørdag. Se sendingen her:

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere