Tre døde - alvorlig for fem

Tre personer er døde som følge av legionella-bakterien. Tilstanden til fem andre er alvorlig.

23.05.05 10:36

I løpet av natt til mandag er ni nye personer lagt inn ved Sykehuset Østfold Fredrikstad med mistanke om legionella. Tilstanden for de innlagte er alvorlig for ytterlige én person, slik at fem personer nå er alvorlig syke.

Det opplyser informasjonsdirektør Trond Degnes ved SØ til TV 2 Nettavisen.

- Av disse er fem alvorlig syke. To ligger i respirator, sier Degnes.

Personene som er alvorlig syke, er fra 65 til 70 år gamle.

Totalt er tre personer døde etter å ha blitt smittet av den dødbringende legionellabakterien. 80 pasienter er innlagt med lungebetennelse, som kan være tegn på smitte. 21 av disse har fått bekreftet at de har legionella.

24 bekreftet smittet
Natt til lørdag døde to av de 11 pasientene som var bekreftet smittet. Nå er enda en person død på grunn av bakterien, ifølge TV 2 Nyhetene. Vedkommende døde torsdag, og på søndag kom resultatet på prøvene som bekreftet at legionella var årsaken.

Totalt er 24 personer bekreftet smittet av legionella, hvorav tre altså er døde. Alle pasientene er fra Sarpsborg og Fredrikstad.

Sykehuset har innkalt til ny pressekonferanse mandag kl. 13.30.

Ifølge sykehuset er gjennomsnittsalderen til pasientene som er rammet av legionella-smitte, på 65-70 år. Flere av disse har underliggende kroniske sykdommer.

33 tester
Sykehuset har 33 tester av legionella som skal være klare i løpet av dagen.

- Som en førstehåndstest tar vi en urinprøve som fanger opp de vanligste undergruppene av legionella, sier Anita Kanestrøm, overlege ved mikrobiologisk avdeling.

- Vi tar også prøver fra nedre luftveier til dyrking. Et positivt resultat på denne testen tar 3-5 dager, mens et negativt svar sikrest konstateres etter 2 uker, sier Kanestrøm.

Usikker kilde
Det er fortsatt usikkert hvor smittekilden er, og kommunelegene i Sarpsborg og Fredrikstad intervjuer pasienter fortløpende for å danne seg et bilde av hvor kilden kan være.

- Å finne smittekilden er et møysommelig arbeid, sier Preben Aavidsland fra Folkehelseinstituttet.

- Vi er med i dette arbeidet for å rådgi kommunene. Man må gå systematisk fram, ha en bred tilnærming og dette er et arbeid som kan ta tid, sier Aavidsland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.