RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre menn mistet livet i fyrverkeriulykker i Danmark

DANSKE MEDIER: Dødsulykkene med fyrverkeri skaper naturlig nok overskrifter i danske medier. Tre menn, blant dem en 37 år gammel familiefar, mistet livet.
DANSKE MEDIER: Dødsulykkene med fyrverkeri skaper naturlig nok overskrifter i danske medier. Tre menn, blant dem en 37 år gammel familiefar, mistet livet. Foto: Faksimile
Sist oppdatert:
I begge ulykkene ble det benyttet såkalte krysantemumbomber. Familiefar (37) blant de omkomne.

AALBORG (NTB-Ritzau): Tre menn mistet livet og to andre er alvorlig skadd etter to fyrverkeriulykker med ulovlige krysantemumsbomber i Danmark på nyttårsaften.

Begge ulykkene skjedde på Nordjylland, rundt 70 kilometer sør for Aalborg, den ene i Assens og den andre i Skjellerup, ifølge dansk TV 2.

Det er uklart hva som gikk galt, men politiet opplyser torsdag morgen at ulykkene skjedde i forbindelse med avskytingen av såkalte krysantemumbomber.

– Foreløpige undersøkelser viser at begge ulykkene skjedde i forbindelse med avfyring av krysantemumbomber, der et «bomberør» har blitt brukt til avfyringen, skriver operasjonsleder Heine Hansen i politiet på Nordjylland i en pressemelding.

Dette er en type fyrverkeri som benyttes av profesjonelle og som er ulovlig å bruke for vanlige folk. Det blir skutt høyt opp i luften av en kruttladning i et avfyringsrør. Selve bomben skal eksplodere i stor høyde og lage et fyrverkeri av lys i en stor sirkel.

– De er svært farlige å bruke hvis man ikke håndterer dem riktig når de avfyres. Sprengkraften er meget stor, sier fyrverkeriansvarlig ved Tivoliet i København, Gunnar B. Knudsen til Politiken.

Opprettet krisesenter

I Assens øst for Mariager døde en 37 år gammel familiefar da han avfyrte en krysantemumsbombe, som vanligvis brukes av profesjonelle, like før midnatt onsdag kveld. Noe gikk galt med utskytingen, og bomben eksploderte like utenfor røret.

Resten av familien var innendørs, opplyser politiet.

I hvilken forbindelse bomben gikk av, om det var ved håndteringen eller på vei opp – er usikkert, men han døde på stedet, opplyser Nordjyllands politi.

I Skjellerup i Hobro døde to menn på 24 og 25 år da en krysantemumsbombe gikk av i et 1 meter langt metallrør. Ytterligere to menn på 24 og 28 år ble alvorlig skadd i eksplosjonen, og ble sendt til Rigshospitalet i København med luftambulanse, skriver Ekstra Bladet. Det er usikkert hva som gikk galt ved utskytingen.

Det er opprettet et krisesenter på sykehuset i Hobro etter dødsulykkene.

Sprengstoffeksperter

Politiet på Nordjylland leter nå etter spor for å finne ut hvem som har laget de ulovlige krysantemumbombene, forteller vaktsjef Henrik Bech til dansk TV 2 torsdag morgen. Det skal ha blitt funnet flere krysantemumbomber på adressen hvor ulykken skjedde, skriver avisa.

Sprengstoffeksperter fra det danske forsvaret ble natt til torsdag tilkalt for å sikre de to stedene der ulykkene fant sted.

– Av sikkerhetsmessige grunner er Forsvarets ammunisjonsrydningstjeneste rekvirert for å sikre områdene før åstedsundersøkelsene kan gjennomføres, opplyser Hansen. (©NTB)


Krysantemumsbomber

  • En type fyrverkeri som benyttes av profesjonelle.
  • En krysantemumsbombe skal avfyres fra et spesielt avfyringsrør. Bomben skal skytes rundt 100 meter opp i luften, hvor den eksploderer og skyter ut lyskuler.
  • Navnet kommer av at eksplosjonen ligner en krysantemumblomst idet bomben går av.
  • Bombene kan variere i størrelse fra en tennisball til en stor fotball. De minste er kraftige nok til å sprenge en hånd i stykker.

(Kilde: Ritzau, NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere