*Nettavisen* Nyheter.

Tre nordmenn i ulykkesflyet

Foto: SERGIO MORAES (REUTERS)

Tre norske menn var om bord i det savnede Air France-flyet, bekrefter UD.

01.06.09 23:39

Flyselskapet Air France er nå sikre på at AF447 styrtet i Atlanterhavet mandag formiddag norsk tid.

Rett over klokken 18.00 norsk tid kunne UD bekrefte at det var tre nordmenn om bord i Air France-flyet.

- Franske myndigheter bekreftet at tre norske statsborgere, tre menn i alderen henholdsvis 35, 37 og 58 år, står på passasjerlisten for Air France-flyet som trolig har styrtet i Atlanterhavet, melder UD på sine hjemmesider.

I tillegg til de tre nordmennene, er en fjerde mann med tilknytning til Norge savnet. Han har utenlandsk statsborgerskap, men er født og oppvokst i Hordaland, skriver Bergens Tidende.

Vaktleder Kair Roger Bakken på Kripos bekrefter overfor Nettavisen at to av mennene er hjemmehørende i Hordaland, mens den tredje er fra Oslo.

- Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor de tre kommer fra. Dersom vi velger å frigi ytterligere informasjon, må det gjøres i samråd med de pårørende, sier han.

- I full beredskap
I tillegg til at det er opprettet et krisesenter for pårørende på den franske flyplassen Charles de Gaulle og på flyplassen i Rio de Janeiro, er den norske Sjømannskirken i full beredskap.

- Den norske Sjømannskirken er nå i full beredskap, og vi står klare til å bistå alle som trenger hjelp, sier sjømannsprest ved den skandinaviske Sjømannskirken i Rio de Janeiro, Anne Netland, til Nettavisen.

Netland skal være på vei til et hastemøte med det norske konsulatet om den antatte flystyrten.

Statoil-ansatt savnet
UD har rutinemessig varslet Kripos, som står for varslingen av de pårørende.

Konsernsjef Ola Morten Aanestad i Statoil bekrefter at en av de tre savnede nordmennene jobber for StatoilHydro i Brasil. Kristian Berg Andersen (37) og to brasilianske StatoilHydro-ansatte var på vei til Norge på tjenestereise da ulykkesflyet forsvant.

- Vi fikk beskjed fra norske myndigheter for kort tid siden, men vi har fryktet dette i flere timer, sier kommunikasjonssjef Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til Nettavisen.

Les mer: - Fryktet dette i flere timer

Har du informasjon om saken, eller befinner deg på Charles de Gaulle? Kontakt oss på telefon 21006010, send SMS eller MMS til 1930 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Sikre på at flyet styrtet
Flyet av typen Airbus 330-200 var på vei fra Rio de Janeiro til den franske flyplassen Charles de Gaulle i Frankrike da det forsvant fra radaren om lag 30 mil fra kysten av Brasil. Flyet skulle ha landet klokken 11.10 norsk tid.

Ifølge Air France er det ingen tvil om at flyet med flightnummer AF 447 har styrtet.

Flyet fløy inn i kraftig turbulens ved kysten av Brasil i nærheten av den brasilianske byen Natal, og forsvant kort tid senere fra radaren. Flere automatiske meldinger som ble sendt fra flyet indikerte svikt i flere komponenter i flyet.

LES OGSÅ: - Ikke håp om overlevende

- Det er ikke lenger håp om overlevende, sier en talsperson ved den franske flyplassen Charles de Gaulle til den franske avisen Le Figaro.

Det var åtte barn om bord, blant dem en baby. Totalt 126 menn og 82 kvinner var om bord i flyet, melder Air France i en pressemelding.

Crewet besto av 3 piloter og et 9 personer stort kabinpersonell.

Tre dansker savnet
Men det danske utenriksdepartementet oppgir at de frykter at tre danske personer skal ha vært om bord, melder danske TV2.

Først trodde utenriksdepartementet at seks dansker var savnet, men tallet er nedjustert til tre. Passasjerlisten viser at det trolig bare dreier seg om en dansk passasjer.

Svenske UD oppgir at tre eller eventuelt fire svensker kan ha vært på flyet. Det offisielle tallet er en svensk passasjer.

Mange nasjonaliteter savnet

Air France har offentliggjort en oversikt over hvilke nasjonaliteter passasjerene på ulykkesflyet hadde. Listen er opprettet på bakgrunn av informasjon fra brasilianske myndigheter.

Ifølge listen er passasjerene fordelt slik:

Sør-Afrika: 1, Tyskland: 26, USA: 2, Argentina: 1, Østerrike: 1, Belgia: 1 , Brasil: 58 , Storbrittania: 5, Canada: 1, Kina: 9, Kroatia: 1, Danmark: 1, Spania: 2, Estland: 1, Frankrike : 61, Gambia: 1, Ungarn: 4, Irland: 3, Island: 1, Italia: 9, Libanon: 5, Marokko: 2, Nederland: 2, Norge: 3, Fillipinene: 1, Polen: 2, Romania: 1, Russland: 1, Slovakia: 3, Sverige: 1, Sveits: 6, Tyrkia: 1

Les også: - Aldri vært ulykker med slike fly før

Kriseteam på Charles de Gaulle
Siste kontakt med flyet var kort tid etter at det hadde tatt av fra Rio de Janeiro i 19-tiden lokal tid med en flytid på 10 timer og 46 minutter, og befant seg da over Atlanterhavet like utenfor den brasilianske kysten.

Det er opprettet en krisetelefon for pårørende og slektninger: 0800 800 812 innad i Frankrike + 331570 210 55 fra utlandet.

Leter etter flyet
Fly fra det brasilianske luftforsvaret leter nå etter det savnede Paris-flyet. Det brasilianske luftforsvaret dekker store deler av luftområdet over Atlanterhavet som del av en internasjonal avtale.

Det er foreløpig ingen bekreftede opplysninger om hva som har skjedd med flyet, og luftforsvaret har foreløpig ikke funnet noen vrakrester.

Et kriseteam er nå opprettet på Charles de Gaulle. Den franske transportministeren er på flyplassen for å følge arbeidet der, skriver den franske avisen Le Figaro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.