Gå til sidens hovedinnhold

Tre overlevende, 1100 døde

Tre personer ble mandag funnet i live i ruinene etter jordskjelvet i Bam, deriblant en baby. Samtidig ble 1.100 døde hentet ut. Dødstallet er nå 25.000, men vil fortsatt stige. Se satelittbildet fra den utraderte byen.

Den norske Røde Kors-koordinatoren Halvor Fossum Lauritzsen tror byggeskikkene i området vil bli et tema etter den store jordskjelvkatastrofen.

En av de overlevende var en seks måneder gammel baby. Hun skal ha blitt funnet i morens armer. Moren hadde trolig vært død i minst et døgn.

I alt er 25.000 døde hentet opp fra ruinene .

Byggeskikk en årsak
–Minst 85 prosent av byen er ødelagt. Det er et veldig trist skue, og byggeskikken i området er sannsynligvis en viktig årsak til at katastrofen er blitt så omfattende, sier Fossum Lauritzsen til NTB.

Han tror at byggemåten vil bli et viktig tema i etterkant av katastrofen.

Nå mener han imidlertid at de viktigste oppgavene for hjelpemannskapene er å sikre nok mat, vann, tepper og medisinsk utstyr til jordskjelvofrene.

–I løpet av et par dager vil vi ha stor nok kapasitet til dette, sier han.

Røde Kors-koordinatoren har den krevende jobben å koordinere Røde Kors, Røde Halvmånes og Kirkens Nødhjelps arbeid i området. Han mener at samarbeidet mellom de ulike hjelpeorganisasjonene kunne vært bedre.

–Samarbeidet har vært brukbart, men noen organisasjoner har et urealistisk bilde av hva de kan få utrettet. Det gjelder særlig noen av redningsteamene i den første fasen etter jordskjelvet, sier han.

Feltsykehus på vei
Et norsk feltsykehus fra Røde Kors er på vei til Bam, og vil trolig komme fram tirsdag kveld.

–Vi satser på å ha det oppe i drift i løpet av om lag fire dager. Målet er at sykehuset skal fylle deler av hullet som har oppstått etter at Bams to sykehus ble ødelagt i jordskjelvet, sier han.

Også UNICEFs faste representant i Iran, norske Kari Egge, er kommet fram til Bam.

Hennes organisasjon jobber permanent i Iran og har dermed en litt annen rolle, men bidrar også i det akutte arbeidet.

–Vi bidrar med det vi kan. Blant annet sender vi ut tepper spesielt laget for barn. I tillegg driver vi med ting som traumebehandling, forklarer hun til NTB.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre