RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre partiledere trekker seg

GIKK IKKE SOM HÅPET: Nick Clegg med kona Miriam Gonzalez Durantez vant sitt sete i Underhuset, men takker for seg som partileder etter det dårlige resultatet for Liberaldemokratene.
GIKK IKKE SOM HÅPET: Nick Clegg med kona Miriam Gonzalez Durantez vant sitt sete i Underhuset, men takker for seg som partileder etter det dårlige resultatet for Liberaldemokratene. Foto: Lynne Cameron (Ap)
Sist oppdatert:
Både Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, UIKP-leder Nigel Farage og Labour-leder Ed Miliband trekker seg etter valget.

London (NTB): Liberaldemokratenes leder Nick Clegg kommer til å trekke seg på grunn av det dårlige valgresultatet, melder Sky News.

Liberaldemokratene ligger an til å miste 47 plasser og sitter igjen med bare åtte representanter i Parlamentet. Liberaldemokratene har sittet i koalisjon med De konservative siden 2010, og partileder Clegg har vært landets visestatsminister.

- Hele gruppen får nå plass i to drosjer var én av de vittige kommentarene på partiets valgresultat.

En annen foreslo en sju-seter - med Clegg selv surret fast til taket.

Miliband går av

Labour-leder Ed Miliband har kunngjort at han trekker seg som partileder.

Han erklærte valgnederlaget på en pressekonferanse fredag.

– Nå er det på tide at noen andre overtar ledervervet. Så jeg leverer min avskjedssøknad, sa han.

Labour gjorde et mye dårligere valg enn hva målingene tydet på på forhånd.

Nigel Farage trekker seg som leder av UKIP. 

Farge trekker seg

Også UKIP-leder Nigel Farage sier at han går av som partileder, men at han vurderer å stille til gjenvalg til høsten.

Farage måtte i valget torsdag se seg slått av konservative Craig Mackinlay, som sikret seg setet fra valgkretsen Thanet South i Kent i Sør-England. Farage hadde før valget sagt at han ville gå av som leder dersom han ikke lyktes med å bli valgt inn i Parlamentet.

– Jeg er en mann som står ved mine ord, sa Farage fredag ettermiddag.

Tar sommerferie

Den avtroppende UKIP-lederen sa at han nå tar seg fri i sommer, men vil vurdere å stille igjen som leder ved valget i september. 51-åringen sa at hans nestleder Suzanne Evans vil ta over i mellomtiden.

– Det er en del av meg som er skuffet, men også en del som er lykkeligere enn jeg har vært på mange, mange år, sa Farage.

UKIP har gjort et langt bedre valg enn for fem år tilbake og har fått rundt 12,5 prosent av stemmene, men på grunn av det britiske valgsystemet får de kun én representant i Underhuset.

UKIP krever en endring i valgsystemet, som er bygd rundt et topartisystem og har straffet høyrepopulistene kraftig. Dette gjentok Farage fredag.

– UKIP vil presse på for en endring av valgsystemet, sa han.

Profilert

Farage har vært en profilert leder i UKIP, som vil ha Storbritannia ut av EU og en kraftig reduksjon i tallet på innvandrere.

– Farage er den som personifiserer partiet, og en skal ikke se bort ifra at partiet faller sammen hvis han trekker seg, sa Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB før valget.

Les også: Hva skal Ed Miliband gjøre med denne steinen nå?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere