Tre tatt for Madrid-bombe

Foto: (Scanpix/Pablo Torres Guerrero-El Pais)

Spansk politi har arrestert ytterligere tre personer i forbindelse med terrorbombene i Madrid 11. mars.

16.04.04 21:45

De tre er fra Marokko, Egypt og Saudi-Arabia, melder kilder i det spanske justisvesenet.

Ifølge politikilder ble de tre pågrepet natt til fredag i og rundt Madrid. De skal avhøres om en eventuell tilknytning til det verste terrorangrepet noensinne i Spania.

Det er første gang en egypter og en saudiaraber er arrestert i forbindelse med terroraksjonen, som marokkanske terrorister har fått skylden for.

De fleste av dem som er mistenkt for å stå bak angrepet, er marokkanere, selv om politiet også sier at en tunisier og en syrer spilte viktige roller.

18 arrestert
18 personer sitter fengslet mistenkt å være innblandet i angrepet - 14 fra Marokko samt to indere, en spanjol og en syrer. I tillegg sprengte sju mistenkte seg i lufta i en leilighet i Madrid da politiet truet med å arrestere dem.

Seks av de anholdte marokkanerne ble løslatt fredag da det viste seg at de ikke hadde noe med angrepet å gjøre, selv om de tilfeldigvis kjente noen av de mistenkte, blant dem mannen som eide leiligheten som ble sprengt.

En av dem var en ung arbeider som på samme måte som tusener av ulovlige innvandrere hadde tatt seg over fra Marokko til Spania med båt.

I henhold til spansk lov kan de tre som ble arrestert natt til fredag, holdes i varetekt i fem dager for å bli avhørt.

Sovende celler i Europa
En ekstrem gruppe som kan ha vært involvert i Madrid-angrepene i mars og i Casablanca i mai fjor, har sovende celler i flere europeiske land, sier marokkanske etterforskere til en marokkansk avis.

En ledende person i Marokkansk islamsk kampgruppe (GICM), Nouredin Nfia, skal ha fortalt etterforskerne at gruppen har celler i Storbritannia, Belgia, Frankrike, Italia og Canada, skriver Aujourdhui Le Maroc fredag.

Nfia fikk 20 års fengsel for delaktighet i selvmordsaksjonene i den marokkanske byen Casablanca i mai 2003 som drepte 45 mennesker.

Ifølge avisen er Mustapha Baouchi, som ble arrestert 9. april mistenkt for å ha vært involvert i Madrid-angrepene, medlem av GICMs franske celle. Ytterligere fem GICM-medlemmer ble samtidig arrestert, fire av dem mistenkt for å være innblandet i Casablanca-angrepene.

Dømt for Casablanca-angrep
Den belgiske cellen består ifølge Nfia av seks personer. En av medlemmenes bror er ifølge Nfia fengslet på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba.

Nfia skal også ha navngitt to personer i en canadisk GICM-celle.

Cellene i Storbritannia og Italia har henholdsvis elleve og fire medlemmer, ifølge Nfia.

Den italienske cellen skal være ansvarlig for deler av GICMs finansiering.

Den britiske cellen består blant annet av en dataekspert og hans svigerbror som ble idømt 20 år fengsel for Casablanca-angrepene in absentia. Denne personen antas å være lederen for de såkalte marokkanske afghanerne.

Trolig ble GICM opprettet av marokkanere og libyere i afghanske og pakistanske treningsleirer på 1990-tallet.

191 drept
Frankrike har utvist en algeriskfødt muslimsk imam som ga offentlig uttrykk for at han støttet terroraksjonene i Madrid der 191 mennesker ble drept og 1.900 ble såret.

Abdelkader Yahya Sharif (34), som var bønneleder i en moské i den vestfranske byen Brest, ble utvist og deportert til Algerie torsdag, opplyser det franske innenriksdepartementet.

Ifølge franske myndigheter hadde de ikke misforstått Sharifs beskjed til de troende.

- Imamen oppfordret de troende til å ønske terrorangrepene i Madrid velkommen, og hellig krig mot de vantros sønner og døtre, heter det fra innenriksdepartementet.

Angrepet i Madrid 11. mars var trolig terrornettverket al-Qaidas første angrep mot Vesten siden 11. septemberangrepene i New York og Washington.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag