RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Trekker seg ut av Falluja

Sist oppdatert:
USA trekker sine militære styrker ut av Falluja etter at de torsdag ble enige med irakerne om at alle amerikanske styrker skal være ute av byen i løpet av fredag.

Politisjef Sabar al-Junabi i Falluja opplyser til nyhetsbyrået Reuters at drøftingene mellom amerikanske offiserer og representanter for den tidligere irakiske hær har ført fram. Tilbaketrekningen begynte allerede torsdag kveld.

Irakere overtar

De amerikanske marineinfanteristene har de siste tre ukene gjennomført en storoffensiv, men nå skal disse soldatene evakuere en sone i byen og overlate ansvaret for sikkerheten til en irakisk sikkerhetsstyrke, opplyser oberstløytnant Brennan Byrne.

Saddam-general
Det er ikke kjent hvilken innflytelse de irakiske hæroffiserene har over opprørerne inne i byen, som har kjempet mot USAs offensiv. Falluja er kjent som en bastion for sunnimuslimsk fundamentalisme.

Ifølge oberstløytnant Byrne vil den irakiske styrken Falluja Protective Army rykke inn i byen fredag. Styrken teller 1.100 soldater og ledes av en tidligere general fra Saddam Husseins styrker.

Underordnet amerikanerne
Byrne understreker at den irakiske styrken vil være underordnet amerikansk militær ledelse, men en amerikansk tjenestemann, som vil være anonym, sier til TV-stasjonen CNN at en slik avtale ennå ikke er på plass.

Det britiske kringkastingsselskapet BBC understreker fra Washington at Pentagon ikke vil bekrefte at en avtale med irakerne er i havn. Den militære toppledelsen i Washington sier at marineinfanteriet heller ikke har begynt tilbaketrekningen. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere