RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STØTTER HAFTAR: Angriperne, som angivelig kommer fra militsgruppen Den libyske nasjonale armé (LNA), sverger troskap til opprørsgeneralen Khalifa Haftar.
STØTTER HAFTAR: Angriperne, som angivelig kommer fra militsgruppen Den libyske nasjonale armé (LNA), sverger troskap til opprørsgeneralen Khalifa Haftar. Foto: - (Afp)

Tripoli preget av kaos og usikkerhet

Sist oppdatert:
Opprørsgeneral har lovet å rense Libya for militante islamister.

Tripoli (NTB-Reuters-AFP): Situasjonen i Libya er uklar etter at tungt bevæpnede militssoldater stormet nasjonalforsamlingen i landet.

Angriperne, som angivelig kommer fra militsgruppen Den libyske nasjonale armé (LNA), sverger troskap til opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hevder å ha oppløst nasjonalforsamlingen.

Haftar har lovet å rense Libya for militante islamister, men det er uklart om det er snakk om et kuppforsøk.

Libyas justisminister Saleh al-Mergani oppfordret under en TV-overført pressekonferanse søndag kveld militssoldatene til å legge ned sine våpen og innlede dialog.

Angrep TV-stasjon

Den private fjernsynsstasjonen opprørerne benyttet for å lese opp sin kunngjøring søndag kveld, ble angrepet med raketter kort tid etter.

– Minst fire raketter traff kanalens kontorer. Det var materielle skader men ingen ofre, forteller en journalist i kanalen.

Noen timer senere kom det også meldinger om at flyplassen i Libyas nest største by Benghazi ble beskutt med raketter, men det er ikke meldt om drepte.

– Det blir skutt raketter mot basen, men hittil er det ikke alvorlig, opplyste basens øverstkommanderende, oberst Saad Al-Werfalli, som anklager radikale islamister for å stå bak angrepet.

Røyk over Tripoli 18. mai. Tungt væpnede grupper stormer søndag inn i parlamentet etter å ha angrepet bygningen med luftvernskyts og rakettdrevet granat.


Angrep base

General Khalifa Haftar var en av lederne for opprørerne som med støtte fra NATO rykket inn i Tripoli og styrtet Muammar Gaddafi i 2011.

Situasjonen i landet har siden vært kaotisk og preget av rivalisering mellom ulike militsgrupper.

Fredag gikk Haftars styrker til angrep mot en av basene til den islamistiske 17. februar-brigaden i Benghazi og minst 79 personer skal ha blitt drept i kamphandlingene.

Libyas regjering anklaget Haftar for kuppforsøk.

Okkuperer oljehavner

En annen opprørsgruppe har i flere måneder okkupert flere viktige oljehavner øst i Libya, og de nekter i likhet med Haftar å anerkjenne landets nye statsminister Ahmed Maiteeq.

Maiteeq ble tatt i ed som Libyas nye statsminister i begynnelsen av mai og etterfulgte Abdullah al-Thanay som bare fikk to måneder i statsministerstolen.

Også da nasjonalforsamlingen skulle debattere hvem som skulle bli ny statsminister, ble bygningen stormet av væpnede menn. Flere ble såret i skytingen som fulgte. (©NTB)

Les også:

Væpnede menn stormet Libyas parlament

Har ikke drevet valgkamp, lammet av slag - soleklar president-favoritt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere