RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trodde jente var gutt

Legene mistenkte at den 15 år gamle svenske jenta var en gutt. Men de tok feil.

Jenta, som kommer fra Sundsvall, ble etter mistanken om at hun kunne være en gutt sendt til Uppsala for å operere bort kjønnskjertlene, skriver avisen Expressen.

Men da jenta skulle opereres viste det seg at hun var helt normal.

- Manglet livmor
Årsaken til at hun ble sendt til operasjon var at 15-åringens far etter en utredning av datterens kromosomer fikk vite at hun hadde en mannlig kromosomoppbygning.

Ifølge prøveanalysene hadde hun kvinnelige ytre kjønnsorgan, men manglet livmor og normale friske eggstokker.

Derfor ble hun altså sendt til Uppsala for å operere bort kjønnskjertlene som bare produserte mannlige kjønnshormoner, ifølge Sundvalls Tidning.

- Prøver forvekslet
I Uppsala gjennomførte man et inngrep for å undersøke jentas bekken og buk, men de kunne imidlertid konstatere at jenta var helt normal. Hun hadde både livmor og eggledere.

Jenta hadde også en helt normal kromosomoppbygning.

- Til slutt viste det seg at jentas prøver ble forvekslet på Genetiklab i Umeå, sier sjefslege Lars Berglund ved sykehuset i Sundsvall/Härnösand.

Har fått traumer
Jenta, som tidligere var både glad og aktiv, ble etter den fatale feilen stille og innesluttet. For jenta og hennes familie har saken vært en svært traumatisk opplevelse.

Nå retter sosialmyndighetene kritikk mot laboratoriet i Umeå som forvekslet prøvesvarene. Men også legene i Sundsvall og Uppsala får kritikk, for ikke å ha vært mer kritiske i sin yrkesutøvelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere