Tropene vokser

Jetstrømmene i atmosfæren er i endring, og faren for ørkenspredning øker.

26.05.06 07:52

Satellittbilder tatt fra 1979 til 2005 viser at atmosfæren i de subtropiske områdene både nord og sør for ekvator er i ferd med å bli varmere. Når dette skjer utvider atmosfæren seg i områdene der de nordlige og sydlige jetstrømmene passerer. Dette har skjøvet begge jetstrømmene 113 kilometer nærmere polene i nord og sør, melder AP.

Ørkenspredning
Skiftende jetstrømmer legger trolig til rette for økt ørkenspredning fra ekvator i retning tett befolkede områder der det allerede er tørkeproblemer.

Siden jetstrømmene markerer kanten av tropene, varmebeltet rundt ekvator, innebærer utvidelsen at tropene har vokst med omkring 225 kilometer, ifølge en rapport som torsdag legges frem i Science Express, nettutgaven av tidsskriftet Science.

Stormsystemer
- En av de umiddelbare konsekvensene man kan se for seg er at ørkener og tørre områder ved ekvator vil vokse i retning av polene, sier Thomas Reichler ved University of Utah til AP.

Reichler sier han mistenker at global oppvarming har skylden for endringen. Endringen i jetstrømmene kan også medføre endringer i jordas stormsystemer, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.