RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tropisk Stonehenge

En gruppe steinblokker på en haug i Amazonas får arkeologene til å lure.

Steinene kan være restene av et flere århundre gammel astronomisk observatorium. Hvis det er tilfelle tyder funnet på at de tidligere innbyggerne i Brasil var mer sofistikert enn tidligere antatt.

De 127 steinblokkene, noen av dem opptil tre meter høye, er spredd rundt åsen i en sirkel med omkring 30 meter i diameter. På årets korteste dag, 21. desember, forsvinner skyggen av steinblokkene når sola står rett over dem.

Vintersolverv
- Det at steinblokkene passer sammen med vintersolverv på denne måten får oss til å tro at stedet en gang var et astronomisk observatorium, sier arkeologen Mariana Petry Cabral til AP.

- Det kan hende dette er restene av en sofistikert kultur, mener forskeren.

Hun har gransket steinene siden i fjor, og tror området en gang ble bebodd av forfedrene til Palikurindianerne. Steinene har ennå ikke blitt karbondatert, men Cabral tror potteskår funnet nær stedet kan være opptil 2000 år gamle, melder AP.

Ny oppdagelse
Antropologer har lenge kjent til at lokale indianerkulturer fulgte nøye med på stjernene og sola, men oppdagelsen av et slikt fysisk «observatorium» er likevel nytt.

I forrige måned oppdaget arkeologer i Peru det eldste astronomiske observatoriet på den vestlige halvkule. Dette var noen enorme steinutskjæringer, trolig 4200 år gamle, som får lyset fra soloppgang og solnedgang rettet inn mot seg 21. desember hvert år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere