RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror Abbas vil lykkes

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Lederen for utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland tror Mahmoud Abbas og de nye lederne vil lykkes i å samle palestinerne.

- Først og fremst tenker jeg på det palestinske folket som har mistet symbolet på sin frihetskamp, sier lederen for utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland, til TV 2 Nettavisen etter Yasser Arafats død.

- Det var han som fikk det internasjonale samfunnet til å anerkjennelse palestinernes rettigheter og brakte det palestinske lederskapet til palestinsk jord. Det er historiske fakta som ikke kan gjøres om igjen, sier han.

Fungerer
Den tidligere statsministeren Mahmoud Abbas er valgt til ny leder av den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO. Jagland tror det palestinske lederskapet kan lykkes i å samle palestinerne.

-Institusjonene som ble etablert etter Oslo-avtalen fungerer. De har avtalt hvem som skal være leder i overgangsperioden og samarbeider seg i mellom. Alt tyder på at perioden vi går inn i vil bli preget av stabilitet, mener han.

Den tidligere Ap-lederen advarer mot å tro at de ytterliggående gruppene vil stanse terroraksjonene uten videre.

- Vi må ikke være naive. De ytterliggående gruppene har ikke avsluttet sin kamp. Men de er kommet klart på defensiven, sier Thorbjørn Jagland.

Utenrikskomiteens leder tror svaret ligger i å vise det nye palestinske lederskapet tilit.

- Hvis Israel viser klokskap og gir de nye lederne mulighet til å fungere, kan det hende de kommer på offensiven. I motsatt fall kan de ytterliggående gruppene overta, sier Jagland.

Begravelse
Jagland, som nylig besøkte Midtøsten, er usikker på om han vil delta i Arafats begravelse.

- Jeg vet ikke om det blir praktisk mulig. Jeg må se hvordan opplegget blir, sier han.

Etter planen skal Arafats båre flys til Kairo for en offisiell minneseremoni og likskue. Senere vil kisten bli flydd til Ramallah, der den palestinske presidenten skal gravlegges ved hovedkvarteret sitt Muqata.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere