Tror al-Qaida kan stå bak Basra-angrep

Selvmordsangrepet mot den irakiske oljeterminalen Umm Kasr i Persiabukta var en nøye samordnet aksjon. Sporene peker mot al-Qaida, sier tjenestemenn i Basra i det sørlige Irak.

25.04.04 11:43

De mener både Umm Kasr-angrepet lørdag og bombeangrepene mot politistasjoner i og omkring Basra tre dager før bærer det beryktede terrornettverkets kjennetegn. Til sammen ble 74 mennesker drept og over 160 såret i selvmordsaksjonene mot Basra-politiet.

To mistet livet

Storparten av Iraks oljeeksport vil bli stanset i minst to dager på grunn av angrepet mot oljeterminalen, der to amerikanske marinegaster mistet livet og fire andre kom til skade. Grunnen er et strømbrudd som følge av bombeeksplosjonen, opplyser en talsmann for okkupasjonsstyrkene i Basra.

Av Iraks daglige oljeeksport på 1,9 millioner fat, blir vanligvis 1,6 millioner fat skipet ut fra Umm Kasr.

Åpnet ild

De amerikanske marinegastene var i ferd med å borde en av de tre båtene som deltok i aksjonen, da den eksploderte. De to andre båtene nærmet seg en gruppe på fire tankskip som ventet på å ta om bord råolje. Sikkerhetsfolk åpnet ild, og de to båtene eksploderte – en av dem bare sju meter fra skipssiden på en tanker, fortalte tjenestemenn i Basra.

Minner om USS "Cole"

Aksjonen var helt klart grundig planlagt, og minner sterkt om angrepet mot det amerikanske krigsskipet USS "Cole" i Jemen i oktober 2000. Her ble 17 personer drept og 39 skadd da skipet ble rammet av en båt fullastet med sprengstoff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.