*Nettavisen* Nyheter.

Tror at gjengvoldtatt, syrisk kvinne ble utsatt for æresdrap

BODDE TO ÅR I TYSKLAND: Roksan M ble utsatt for æresdrap, mener tysk politi i byen Dessau. Foto: Wikimedia/Privat

Bodde to år i Tyskland med familien.

09.10.15 13:11

Drapet på den syriske unge kvinnen, som er blitt kjent som Rokstan M, er blitt en stor sak i Tyskland.

Rokstan M (20) flyktet til Tyskland, sammen med sin mor og far og to brødre, for to år siden. De flyktet etter at Rokstan ble gjengvoldtatt av tre menn i hjemlandet, og ble gjenforent med faren som hadde reist seks år før til Tyskland.

Æresdrap

Nå mistenker politiet i Dessau at faren og brødrene har tatt livet av Rokstan, i et såkalt æresdrap, fordi hun vanæret familien ved å bli «uren» som følge av gjengvoldtekten, skriver The Independent.

- Vi tror Rokstans familie er ansvarlig for hennes død, og at drapet er blitt utført av personer i hennes nærmeste sirkel - med et kulturelt motiv, heter det fra statsadvokat Christian Preissner.

Bild skriver at Rokstan M jobbet som tolk og bodde på et hjem for kvinner i Dessau. Men tilhørigheten til familien skal ha gjort at hun valgte å flytte hjem igjen.

Familien meldte henne savnet fredag som var. Etter leting ble kroppen hennes funnet i lysthuset på eiendommen til familien.

Jobbet som tolk

Politiet har etterlyst kvinnens far og to brødre, men ikke pågrepet hennes mor, selv om de også har omtalt henne som mistenkt.

Rokstan M jobbet som tolk for flyktninger og bodde i et kvinnehjem til moren skal ha ringt henne og bedt henne komme hjem.

Ifølge Mitteldeutsche Zeitung skal Rokstan M ha gjort et intervju for boken «Dokument over martyrer» fortalt om det som skjedde i Syria, og at familien hennes har behandlet henne svært dårlig siden det skjedde.

- De ser på meg som uren, sier hun i intervjuet.

Ifølge Rokstan, som er syrisk kurder, skjedde overgrepene i hjembyen, og det var både syriske regjeringssoldater og IS-soldater som sto bak.

- De ser unge jenter som noe de kan forsyne seg av, sa hun. I intervjuet i det som skal bli en bok om flyktningene, forteller hun at en venninne tok livet sitt i skam, en annen ble skutt. De tre hadde båret kniver på vei til skolen for å forsøke og forsvare seg selv.

Flyttet til krisesenter

Ifølge Rokstan ble hun på eksamensdagen overfalt av tre menn. Fetteren hennes må kjøpe henne fri. Da begynner også helvetet innenfor husets fire vegger. Foruten en farmor som beskytter henne, blir Rokstan også gjenstand for angrep fra egen familie, sier hun i intervjuet.

Etter en tid får resten av familien visa for å gjenforenes med faren. Kort tid etter ankomst anbefaler en lege at Rokstan M. flytter til et krisesenter etter at hun har pådratt seg skader han mener bare kan komme fra mishandling.

Ifølge The Daily Mail skrev Rokstan M på sin WhatsApp-profil kort tid før hun døde.

- Jeg venter på døden. Men jeg er for ung til å dø.

Annonsebilag