Gå til sidens hovedinnhold

Tror Berlusconis EU-drøm sprekker

EU-lederne forlot Roma like uenige som da de kom. Sveriges statsminister tror EU-formann Silvio Berlusconis drøm om en grunnlovsavtale før jul sprekker.

– Hvis det blir avtale før jul, skal jeg løfte på topplua og gratulere, men det vil overraske meg mye. Her blir det tøffe forhandlinger helt til siste slutt, sa Göran Persson ifølge NTB etter forhandlingene mellom lederne for 15 EU-land, ti tiltredelsesland og tre kandidatland i Roma.

Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi håper å krone sitt EU-formannskap med en signering av EUs første konstitusjon før jul. Han ser for seg en prestisjefylt Roma-traktat II - etter EECs grunnleggende traktat fra 1957.

Den nye EU-konstitusjonen skal samle tidligere EU-traktater i ett dokument, og gjøre EU "mer demokratisk, gjennomsiktig og effektiv" før utvidelsen fra 15 til 25 land neste år.

Mens politiet kjempet for å holde demonstranter unna EU-ledernes møtelokaler, ba Berlusconi EU-landene slutte å kjempe seg imellom og samles om det såkalte reformkonventets utkastet til grunnlov.

–Europas interesse er alles interesse, sa Berlusconi, som har støtte fra EU-stormaktene Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

Kan skru igjen pengekran

Men mange mindre EU-land vil det annerledes.

En gruppe på sju små land, "de sju små dvergene", hevder EUs stormakter kommer styrket ut av utkastet til EU-grunnlov.

Dvergene kjemper blant annet for at hvert medlemsland skal få beholde en EU-kommissær i Brussel når unionen utvides.

Men det er striden om fordelingen av stemmer i EUs råd som skaper størst vanskeligheter. Her er det Polen og Spania mot røkla, og de to settes nå under et knallhardt press.

Både den franske presidenten Jacques Chirac og Tysklands statsminister Gerhard Schröder gikk langt i å true med reduserte overføringer om ikke Spania og Polen bøyer av.

– Det er klart det er en sammenheng, sa både Chirac og Schröder i identiske uttaler.

Knallhard Aznar

Tyskland er EUs største netto bidragsyter, mens Spania og Polen henter store summer fra EU-kassa.

Spania og Polen sikret seg 27 stemmer ved avstemninger i EUs råd under Nice-forhandlingene i 2000. Dette er bare to færre stemmer enn eksempelvis Tyskland, som har dobbelt så mange innbyggere.

Polen og Spania nekter å gå med på at antallet stemmer justeres i forhold til folketallet i hvert land, slik det foreslås i utkastet til ny EU-grunnlov.

Polen antydet lørdag at landet kan godta et kompromiss, mens Spania står på sitt.

– Vår posisjon er uforandret, fastslo Spanias knallharde statsminister Jose Maria Aznar.

Persson advarer

Spania og Polen hevder de taler på vegne av EUs mindre land, men støttes ikke av små land som Sverige og Danmark.

Den svenske statsministeren Göran Persson mener EU alt gir små land stor innflytelse gjennom avstemningsregler og vetorett.

–Det bør være forskjell på Tyskland og Maltas innflytelse i EU. Vi må passe oss for en situasjon hvor Tyskland, EUs største land og største bidragsyter, begynner å stille spørsmål om landet egentlig har innflytelse i unionen, advarte Persson lørdag.

Reklame

Husker du disse to idiotene?