Tror bin Laden-video er ekte

Det hvite hus mener den siste videoen fra Osama bin Laden er ekte og spilt inn nylig. Opptaket ble levert til Al-Jazeeras kontorer i Pakistan.

30.10.04 17:35

Se bin Laden på web-tv (abonnement)

- Våre etterretningsmiljøer sier de tror den er ekte og at den ble tatt opp nylig, sier Scott McClellan, som er talsmann for Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bin Laden sa på en ny video vist på Al-Jazeera fredag at president George W. Bush har ført det amerikanske folk bak lyset, og han truet med nye angrep mot USA.

Begge presidentkandidatene beskyldte hverandre for å forsøke å utnytte det nye opptaket politisk.

- Desverre fortsettet min motstander å si ting han vet ikk er sant, og beskylder hæren vår for å misse en stor sjanse til å fange Osama bin Laden i Tora Bora, sa George W. Bush til jublende tilhørere i Ohio.

- Burde ventet med kritikk
Kerry så ut til å være i villrede etter at hans første kommentarer om bin Ladens opptreden skapte storm i Bush-leiren. I Bush-leiren blir Kerrys opptreden karakterisert som upassende i lys av opptaket som ble vist, skriver AFP.

Talsmann for Det hvite hus, Dan Barlett, sa Kerry burde «frosset» sine kritikker, i det minste for noen timer.

- Man skulle tro at det ville bli kanskje tolv timer, som lot amerikanere ta inn over seg det som har skjedd i dag, sa han.

- Står samlet
I sin neste opptreden i Miami styrte også Kerry klar av beskyldningene han først kom med mot Bush. Kerry sa da bare at han ville gjøre USA tryggere enn Bush hadde gjort.

- Som svar til opptaket av Osama bin Laden -. la meg gjøre det helt klart - som amerikanere står vi samlet i vår beslutninge om å forfølge og ødelegge Osama bin Laden og terroristene, sa Kerry på flyplassen i Florida.

Ba om at video ikke ble sendt
USA ba den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera om ikke å sende den siste videoen fra terrorlederen Osama bin Laden, ifølge en høytstående tjenestemann fra amerikansk UD.

HTML EMBED
Tror du bin Ladens trusler vil påvirke USA-valgkampen?
Ja,det gir Bush en fordel
Ja, det gir Kerry en fordel
Nei, utelukket
Bryr meg ikke

Se resultat

Amerikanske diplomater skal på forhånd ha fått en kopi av videoen, og deretter ha gjort et mislykket forsøk på å påvirke TV-stasjonen til ikke å sende opptaket, skriver NTB.

- Vi fikk en kopi av videoen noen timer før den ble vist. Vi ba dem om ikke å sende den, fordi vi synes ikke de burde gi terrorister som oppfordrer til drap på sivile, et podium, sier tjenestemannen på betingelse av anonymitet.

Overlevert i Pakistan
Den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera opplyste lørdag at den mottok videoopptaket med al-Qaida-leder Osama bin Laden til selskapets kontorer i Pakistans hovedstad Islamabad.

- Vi mottok den i Pakistan. Noen la den igjen ved porten i går (fredag, red. anm.), forteller Al-Jazeeras byråsjef i Pakistan, Ahmad Muaffaq Zaidan til nyhetsbyrået AP

- Vakten brakte tapet til meg sammen med annen post. Det var en konvolutt. Jeg åpnet den og det ble et svært scoop, utleder Zaidan.

Umulig å si hvor de er
Tapen ble sendt til Al-Jazeeras hovedkvarter i Qatar, og bare timer senere var Osama bin Ladens tale på lufta.

Zaidan sier til nyhetsbyrået at overleveringen ikke nødvendigvis betyr at bin Laden og/eller al-Zawahri befant seg i området.

- Det er svært vanskelig å bedømme, mener Al-Jazeeras byråsjef i Pakistan.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag