*Nettavisen* Nyheter.

Tror Bush svikter Abbas

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Palestinernes nyvalgte president Mahmoud Abbas bør ta president Bush’s løfter om støtte med en klype salt, mener Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

10.01.05 10:54

President George W. Bush sa søndag at USA står klare til å hjelpe den nye palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, med de oppgaver han står overfor. Blant annet vil USA bevilge 200 millioner dollar (vel 1,2 milliarder kroner) til å forberede palestinerne på den israelske tilbaketrekningen fra Gaza.

Men Bush vil neppe hjelpe Abbas der det trengs aller mest, nemlig å presse Israel i de kommende fredsforhandlingene med palestinerne, mener Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Jeg tror muligheten for dette er liten. Det vil være vanskelig for Bush å selge innenrikspolitisk at han presser Israel, som har så stor støtte i den amerikanske befolkningen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun peker på at statsminister Ariel Sharon har avslått å delta på et stort Midtøsten-møte i Storbritannia i februar. Verken Bush eller Tony Blair har greid å presse ham til å være med.

-Det lover dårlig for viljen til å presse Israel senere, mener hun.

Lei vold
Etter at ti av 16 valgdistrikter er talt opp, har Abbas fått 65 prosent av stemmene, melder palestinske kilder ifølge AP. Den største utfordreren, Mustafa Barghouti, fikk 21 prosent.

Hilde Henriksen Waage mener oppslutningen om Abbas viser at palestinerne er lei vold, og at de ønsker en fredsavtale på plass.

- De tror på ingen måte at Abbas kan utrette mirakler, men ønsker et bedre liv, der de kan gå på jobben og på skolen, sier hun.

Samtidig henger mye på Israel, mener Henriksen Waage. Hun peker på at Sharons regjering ikke vil forhandle før Abbas har innført reformer og demokrati og fanget flere terrorister. Det kan gjøre det vanskelig for Abbas å stagge utålmodige grupper i sin egen befolkning.

- Det er Israel som bestemmer hvor mye handlingsrom Abbas får. Palestinerne vil lett miste tålmodigheten hvis de føler at de strekker seg, og likevel får høre at det ikke er bra nok, mener Hilde Henriksen Waage.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.