*Nettavisen* Nyheter.

Tror ikke ETA står bak

Sjefen for EUs politiorganisasjon Europol tviler på teorien om at det er den baskiske separatistorganisasjonen ETA som står bak torsdagens terrorangrep i Madrid.

11.03.04 21:56

- Bombeangrepet samsvarer ikke med handlingsmønsteret som ETA har brukt fram til nå, sier sjefen for EUs politiorganisasjon Europol, Jürgen Storbeck.

Ikke advart
- ETAs angrep har alltid vært rettet mot spesielle personer, og dersom det har vært fare for at uskyldige kunne rammes, har de advart på forhånd, fremholder han.

Det faktum at det ikke ble sendt ut en advarsel på forhånd, skiller angrepet fra tidligere ETA-angrep, mener Storbeck.

Skylder på ETA
Bombeaksjonene blir fordømt over hele Europa, men ingen hadde torsdag ettermiddag noe klart svar på hvem som står bak terroren.

Spanias innenriksminister Angel Acebes sier at ingenting kan utelukkes, men at det ikke kan være tvil om at ETA var ansvarlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/HERWIG VERGULT (SCanpix)

- ETA ønsket å utføre en massakre i Spania og har oppnådd sitt mål, sa innenriksminister Acebes kort tid etter eksplosjonene.

Landesorg
Spanske myndigheter er ikke i tvil om at det er den baskiske separatistorganisasjonen ETA som står bak, selv om torsdagens angrep mangler flere av ETAs kjennetegn.

- De ansvarlige for angrepene vil bli tatt, stilt for retten og dømt, sa statsminister José María Aznar i sin første tale som ble vist igjen og igjen på spansk fjernsyn torsdag.

Spania har erklært tre dagers landesorg og oppfordret til massive demonstrasjoner fredag kveld.

Bin Laden
Lederen for det forbudte baskiske separatistpartiet Batasuna nekter for at ETA sto bak de 10 eksplosjonene.

Bare noen timer etter bombeattentatene la Batasuna-lederen Arnaldo Otegi skylda for eksplosjonene på det han kaller den arabiske motstanden. En annen talsmann for Batasuna, den politiske fløyen til den væpnede separatistbevegelsen ETA, fordømte bombeaksjonene i Madrid.

Flere andre eksperter uttrykker også tvil om ETA står bak og peker på terrornettverket al-Qaida som tidligere har truet med terroraksjoner i europeiske hovedsteder.

Utelukker ikke al-Qaida
Terrorekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Tore Bjørgo, utelukker ikke at al-Qaida-relaterte grupper kan stå bak, men tror likevel det er mest sannsynlig at det er snakk om en ETA-aksjon.

- Jeg vil ikke uten videre ta ETAs fraskrivelse for god fisk, men jeg holder døra oppe for at det kan ha med Spanias involvering i Irak å gjøre. Men jeg synes likevel ikke det er så veldig sannsynlig, sier Bjørgo til TV 2 Nettavisen.

Bjørgo forteller at baskiske grupper i det siste har blitt avslørt med planer om å sprenge tog i desember, og at det i forrige uke ble stanset en varebil med sprengstoff på vei til Madrid.

- At ETA vasker sine hender, er kanskje fordi det ble voldsommere enn de hadde tenkt, sier Bjørgo.

Hard linje
Ekspert på baskisk separatisme, Marianne Heiberg, tror torsdagens blodige bombeangrep i Madrid var en en advarsel til spanjolene fra separatistorganisasjonen ETA.

- Jeg er overrasket over det som har skjedd. ETA, hvis det nå er dem, har aldri gjort noe liknende før, verken at så mange er drept eller det at de har brukt flere bomber samtidig, sier Heiberg til TV 2 Nettavisen. Tidligere er et bombeangrep mot et kjøpesenter i Barcelona der 21 mennesker mistet livet, det alvorligste angrepe ETA har stått bak.

Heiberg er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, og har nylig skrevet doktoravhandling om baskisk separatisme.

- Den spanske regjeringen har ført en meget hard linje mot ETA, og har blant annet arrestert rundt 200 mistenkte medlemmer. De har også stengt forlag og aviser som støter ETA. Gjort partiet Batasuna, som regnes som ETAs politiske fløy ulovlig, sier Heiberg

13 bomber
192 mennesker ble drept og over 1400 ble skadet da fire bombeangrep rammet jernbanen i Madrid midt i morgenrushet torsdag morgen.

Ifølge Spanias utenriksminister ble det brukt totalt 13 bomber i angrepene.

Ti av de 13 bombene eksploderte, mens de tre resterende, som ble funnet udetonert av spanske myndigheter, ble sprengt i sikkerhet.

Tre av bombene eksploderte på Atocha-stasjonen i sentrum av Madrid, ytterligere fire i nærheten av den samme stasjonen. En bombe eksploderte på Santa Eugenia-stasjonen og to på Pozo-stasjonen i Madrids forsteder.

- Ingen nordmenn meldt skadet
Ministerråd Inge Nordang ved Den norske ambassaden i Madrid, opplyser at de ikke har fått melding om at nordmenn er skadet i eksplosjonene.

- Men det er for tidlig å si noe om noen er skadet. Men foreløpig har vi ikke hørt noe, sier Nordang til TV 2 Nettavisen.

Ifølge ministerråden bor det noen hundre nordmenn i Madrid.

Nordmannen Bjørn Brandvoll, som satt på ett av togene som ble sprengt, stiller i TV 2-programmet Tabloid klokken 20.30 i kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.