RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror irakiske våpen er i Syria

Sist oppdatert:
Lederen for et etterretningskontor i det amerikanske forsvarsdepartementet sa tirsdag at de lenge savnede irakiske masseødeleggelsesvåpnene kan være i Syria.

Amerikanske spionsatelitter fanget opp ekstraordinært stor lastebiltrafikk mellom Irak og Syria i forkant av Irak-krigen.

- Den åpenbare konklusjonen er at dette kan ha vært folk som rømte fra Irak og materiale som ble fraktet bort, sier James Clapper, som leder et kontor i forsvarsdepartementet som analyserer informasjon fra satellitter og spionfly.

"Kvalifisert gjetning"
Han innrømmer at det er grenser for hva satellitter og fly kan få øye på inne i lastebiler, men omtaler teorien om at bilene inneholdt kjemiske eller biologiske våpen som " kvalifisert gjetning."

Amerikanerne som leter etter masseødeleggelsesvåpen i Irak har så langt ikke funnet noen sikre tegn på at det fantes slike våpen i landet i forkant av krigen, noe som har fått politikere og våpeneksperter i mange land til å stille spørsmål ved begrunnelsen for krigen.

Skjerpet tone
Den amerikanske regjeringen har den siste tiden skjerpet tonen overfor Syria, og amerikanske kongressmedlemmer har anklaget landet både for å ha forbindelse til terrorgrupper, og for å produsere egne masseødeleggelsesvåpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere