Gå til sidens hovedinnhold

Tror Israel vil angripe Libanon

Leder av Hizbollah tror Israel forbereder angrep på Libanon.

Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah har har satt styrkene sine i beredskap. Det melder nyhetsbyrået Reuters søndag kveld.

- Jeg har bedt mine brødre i Sør-Libanon om å være i beredskap. Vi står foran en kriminell fiende og vi vet ikke hva den har tenkt å foreta seg, sa Nasrallah til deltagerne på et religiøst møte i Beirut søndag. Av sikkerhetsgrunner snakket han via en videolink.

Hizbollah-lederen mener Israels angrep i Gaza ligner på den 34 dager lange invasjonen av Libanon i 2006.

Lurer du på hva som egentlig foregår i Israel og nabolandene? Spør Jørgen! Klokken 14 i morgen får du svar.

- Israelske styrker er i beredskap langs våre grenser. Enten er dette kun forholdsregler, eller så forbereder de å angripe oss for å hevne den mislykkede invasjonen for to år siden, sa Nasrallah.

I 2006 invaderte Israel Libanon for å frigi fangede israelske soldater. Invasjonen kostet 1200 libanesiske og 158 israelske liv.

Nasrallah sendet også en advarsel til Egypt.

- Hvis ikke Egypt åpner grenseområdet og slipper gjennom flyktningene fra Gaza, så er landet delaktig i Israels kriminelle handlinger. Jeg oppfordrer folket i Egypt om å demonstrere i gatene inntil regjeringen snur, sa Hizbollah-lederen.

Taktikkeri
Midøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen ved Institutt for Fredsforskning (PRIO) tror mye av det som nå skjer er taktikkeri og styrkedemonstrasjoner.

- Jeg har fått informasjon om at israelske fly søndag har fløyet over Libanon i lav høyde og dermed forbrutt seg på libanesisk luftrom, opplyser han til Nettavisen søndag kveld.

- Hvorfor skulle Israel gå til angrep på Libanon?

- Jeg kan ikke se noen grunn til at de skal gjøre det. Det dreier seg nok mer om en styrkedemonstrasjon fra Israels side. At Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah går ut og sier det han gjør er sannsynligvis noe av det samme - en melding til Israel om at også Hizbollah er kampklar og for å minne Israel på tapene de fikk under den 33 dager lange invasjonen av Libanon i 2006, sier Jensehaugen.

- Hvorfor oppfører Israel seg på denne måten?

- For Israels del er det viktig for regjeringen å vise styrke foran det kommende valget i februar, noe som uten tvil har vært et viktig bakteppe også for de siste dagers begivenheter i Gaza, sier Jensehaugen.

--------------------------------------------------------

FAKTA: Hizbollah
Hizbollah er en sjiamuslimsk gruppe i Libanon med en militær og en politisk gren. Sammen med Amal-bevegelsen utgjør Hizbollah det største sjiamuslimske partiet i Libanon.

Hizbollah ble stiftet i 1982 for å bekjempe Israel i Syd-Libanon, som Israel okkuperte frem til år 2000.

Den sivile grenen av Hizbollah driver sykehus, nyhetskanaler, utdannelsesfasiliteter og er representert i det libanesiske parlamentet.

Hizbollah blir betraktet som en legitim motstandsbevegelse av mange i den arabiske og muslimske verden, som den iranske og syriske regjering, og av deler av radikal venstreside i den vestlige verden.

Hizbollah blir sett på som en terroristorginasisjon av Israel, USA, Storbritannia og Canada.

Kilde: Wikipedia.

Se bilder fra angrepene på Gaza: 1345

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året