*Nettavisen* Nyheter.

Tror maleriene havner i Russland

Foto: Jacques Brinon (Ap/Scanpix)

Krimeksperter tror ikke maleriene som ble utbyttet fra tidenes kunstkupp, skal selges på det illegale markedet.

21.05.10 20:35

Museet for moderne kunst i Paris ble tatt på sengen da en kunsttyv natt til torsdag snek seg inn i bygget og stjal med seg fem uerstattelige malerier av det 20. århundres mest kjente kunstnere. Picasso, Braque, Matisse, Leger og Modigliani er alle svært kjente navn innen modernismen.

Milliardverdier
Museumsledelsen anslår at verdien av tapet er på mellom 100 og 300 millioner euro, 780 millioner til 2,3 milliarder norske kroner. Anslaget er altså kraftig ned i forhold til det som ble sagt torsdag, da det var snakk om 500 millioner euro. Likevel snakker vi om det trolig største kunsttyveriet i nyere tid.

Se de stjålne bildene her(Bildekarusell i Le Parisien)

Slår kunstranet i Zürich
Det største inntil torsdag skjedde i Sveits i 2008. Da var det væpnede ranere som slo til i et museum i Zürich og tok med seg verker av Cezanne, Degas, van Gogh og Monet til en verdi av 800 millioner kroner.

Spekulerer i «gal kunstsamler»
De som står bak dette, visste hva de gjorde, skriver franske medier. Le Parisien spekulerer på at en «gal kunstsamler» kan ha bestilt kuppet, eller at de som står bak via mellommenn håper å kunne få kloa i en dusør eller presse til seg penger fra et forsikringsselskap.

TV 2s tidligere krimekspert Johnny Brenna, som nå jobber som rådgiver innen kriminalpolitikk for Høyre, sier til Nettavisen at han heller mot den første teorien.

– Banditter på et visst nivå
– Det er banditter på et visst nivå som står bak dette. De har planlagt over tid, og de har hatt et klart definert mål. Jeg tipper det kan være et bestillingsverk fra øst, kanskje fra Russland, der det er et marked i forhold til slik kunst. Jeg tror ikke det er noen kjeltringer som nå sitter og lurer på hva de skal gjøre med maleriene, sier Brenna.

Han mener det er lite trolig at de som står bak vil forsøke å bytte maleriene mot penger knyttet til forsikring eller dusør fordi de da risikerer at politiet kommer på sporet av dem.

– Jeg har heller ikke tro på at dette skal ut på et kunstmarked og forsøkes solgt. Faktum er at mye stjålet kunst aldri kommer tilbake, sier Brenna.

Den tidligere politimannen sier kriminaliteten i dag er global og at det er fullt mulig å tenke seg at kunsttyveriet i Paris er gjort på bestilling og utført av noen med spisskompetanse på slike jobber. Og at det står en samler bak som har tenkt å beholde bildene selv.

80.000 savnede kunstverk
Le Parisien skriver at disse maleriene – fordi de er så kjente – knapt har noen verdi på det illegale kunstmarkedet. I så fall kan verdien deles på 20, skriver avisa.

Fransk politi har en egen enhet som jobber for å oppklare denne type kriminalitet. De har holdt det gående siden 1975 og har i dag en database, TREIMA, med oversikt over 80.000 savnede kunstverk. Også Interpol har en slik database, og begge instanser er selvsagt allerede koblet inn etter torsdagens store kupp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.