RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror Newsweek bløffer igjen

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Muslimer i Afghanistan og Pakistan tror Newsweek er blitt presset til å trekke tilbake sin artikkel om skjending av koranen på Guantanamo.

Søndag innrømmet det internasjonale nyhetsmagasinet Newsweek at artikkelen bladet publiserte 9. mai trolig er feil. I artikkelen ble det påstått at amerikanske soldater i Guantanamo-basen hadde hånet koranen, blant annet ved å skylde et eksemplar ned i do.

Artikkelen utløste voldsomme anti-amerikanske demonstrasjoner i den muslimske verden. I Afghanistan ble 16 personer drept og over 100 skadet i opptøyer.

Men mange muslimer tror nå at Newsweek trekker sin historie for å redde USA ut av en vanskelig situasjon.

Lar seg ikke lure
- Vi lar oss ikke lure av dette. Dette er en avgjørelse av USA for å redde seg selv. Den kommer på grunn av amerikansk press. Selv en vanlig uutdannet bonde skjønner dette og vil ikke akseptere det, sier mulla Sadullah Abu Aman til Reutes i den afghanske provinsen Badakhshan.

Aman leder en gruppe geistlige som søndag lovet å oppfordre til hellig krig mot USA innen tre dager med mindre USA utleverer de militære forhørslederne som angivelig skal ha vanhelliget koranen. Aman understreker at oppfordringen til hellig krig fortsatt står ved lag til tross for Newsweeks innrømmelse.

Usikker kilde
Newsweek opplyste søndag at informasjonen i deres artikkel hadde kommet fra en «kunnskapsrik regjeringskilde». Kilden hadde lest i en rapport om mishandlingen på Guantanamo at minst ett eksemplar av koranen var blitt skylt ned i do, for å få innsatte til å snakke. Ifølge Newsweek har kilde siden sagt at han ikke kunne være sikker på at han så opplysningene i en militærrapport, og at det kan ha dreid seg om etterforskningsdokumenter eller utkast. Afghanerne er ikke overbevist.

- Det er ikke akseptabelt at magasinet sier de har gjort en feil. Ingen vil akseptere det, sier Hafizullah Torab, journalist i den afghanske byen Jalalabad, der opptøyene startet tirsdag forrige uke.

- Den amerikanske regjeringen har muligens lagt press på magasinet for å få dem til å trekke tilbake saken og unngå vrede fra muslimer, sier Sayed Elyas Sedaqat, som leder en kulturgruppe i byen.

Flere rapporter
Heller ikke i Pakistan er muslimene fornøyd med Newsweeks innrømmelse.

- Newsweeks trekker sin sak tilbake, men det er ikke bare deres sak. Alle uskyldige løslatt fra amerikansk fangenskap har sagt at det har funnet sted skjending av koranen, sier Ghaffar Aziz, et høytstående medlem av partiet Jamaat-e-Islami.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere