*Nettavisen* Nyheter.

Tror Putin vil gjenreise Sovjet

TROR PÅ AVTALE: Russlands president Vladimir Putin tror en endelig avtale mellom myndighetene i Kiev og det sørøstlige Ukraina kan komme på plass under møtet i kontaktgruppen 5. september. Bildet er tatt 12. august i Sotsji, der Putin hadde Egypts president Abdel Fattah al-Sisi på besøk.

TROR PÅ AVTALE: Russlands president Vladimir Putin tror en endelig avtale mellom myndighetene i Kiev og det sørøstlige Ukraina kan komme på plass under møtet i kontaktgruppen 5. september. Bildet er tatt 12. august i Sotsji, der Putin hadde Egypts president Abdel Fattah al-Sisi på besøk. Foto: Ria Novosti (Reuters)

Ukrainas statsminister tror ikke et øyeblikk på Vladimir Putins fredsplan.

03.09.14 21:34

KIEV (NTB-Reuters): Russlands president planlegger i virkeligheten å ødelegge Ukraina og gjenopprette Sovjetunionen, mener Ukrainas statsminister om Vladimir Putins «fredsplan».

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er ikke nådig i sin reaksjon på planen som president Putin onsdag presenterte som en løsning på konflikten i Øst-Ukraina.

Les også: - Minst 87 ukrainske soldater drept i harde kamper

- Har ignorert alle fredsavtaler

Putins betraktninger om å opprette fred i Ukraina er i realiteten et forsøk på å unngå nye sanksjoner fra Vesten, hevder Jatsenjuk onsdag ettermiddag .

- Russland har ignorert eller ødelagt alle tidligere fredsavtaler – i Genève, i Normandie, i Berlin og i Minsk – og den eneste løsningen er at Moskva trekker alle sine styrker ut av Ukraina, sier den ukrainske statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE NÅDIG: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er ikke nådig i sin reaksjon på planen som president Putin onsdag presenterte som en løsning på konflikten i Øst-Ukraina. Foto: Francois Lenoir (Reuters/NTB scanpix)


Presenterte fredsplan

Uttalelsene kommer etter at Putin presenterte en sjupunktsplan som ifølge hans egne ord skal «få en slutt på blodbadet». Øverst står angivelig kravet om at både opprørerne og regjeringsstyrkene legger ned våpnene.

Planen kom på plass etter telefonsamtaler med Ukrainas president Petro Porosjenko, som lot til å være langt mildere i tonen enn statsministeren. Porosjenkos stab uttalte onsdag formiddag at presidenten og Putin var blitt enige om rammeverket for en våpenhvileavtale.

- Jeg tror at en endelig avtale mellom myndighetene i Kiev og det sørøstlige Ukraina kan bli oppnådd og sementert under møtet i kontaktgruppen 5. september, sier Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Den såkalte kontaktgruppen møttes siste gang mandag og består av representanter for de prorussiske opprørerne, Russland, Ukraina og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Nye kamper

Tross de milde tonene fra Kiev og Moskva, kom det onsdag ettermiddag meldinger om nye kamphandlinger i Øst-Ukraina. En ukrainsk tjenestemann sier til AFP at 87 ukrainske soldater er drept i harde kamper rundt byen Ilovaysk øst for opprørsbastionen Donetsk, hvor regjeringssoldater skal ha blitt omringet av opprørere.

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters melder samtidig om kraftige eksplosjoner nordvest i Donetsk, samt svart røyk som steg opp fra et område like i nærheten av byens flyplass.

2600 drept

Krigen i Øst-Ukraina har pågått siden februar i år, og ifølge FN har kampene krevd mer enn 2.600 menneskeliv. Rundt en million mennesker er blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

Snakket sammen

Putin sier at både separatistene og de ukrainske styrkene må stanse alle militæroperasjoner i Øst-Ukraina og at internasjonale observatører må sendes til området for å overvåke en mulig våpenhvile.

- Våre oppfatninger om hvordan konflikten kan løses er, slik jeg ser det, svært like, sa Russlands president til journalister i Mongolias hovedstad Ulan Bator, melder Reuters.

Putin og Porosjenko ble enige om tiltakene i en telefonsamtale onsdag morgen. Ifølge Putin er også fangeutveksling og opprettelsen av en humanitær korridor for flyktninger, nødhjelp og sårede blant tiltakene. Det samme er opprettelsen av en «trygg sone» på bakken i Øst-Ukraina.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVVENTER: Utenriksminister Børge Brende (H) tar alle forbehold i sin reaksjon på den varslede forståelsen mellom Kiev og Moskva. Foto: Brendan Smialowski (Afp)


Lunken mottakelse

Utenriksminister Børge Brende (H) tar alle forbehold i sin reaksjon på den varslede forståelsen mellom Kiev og Moskva.

- Det har vært mange runder med håp om våpenhvile og løsninger for Øst-Ukraina. Så her må man ta alle forbehold, for det er først når det begynner å materialisere seg på bakken at man kan snakke om en reell framgang, sier Brende til NTB.

Les også: Norge med i nyopprettet NATO-styrke

Også USAs president var lunken til nyheten om at Putin og Porosjenko – dagen før NATO-toppmøtet i Wales starter – skal ha blitt enige om grunnlaget for en våpenhvileprosess.

- En våpenhvile kan fungere bare dersom russerne holder opp med å late som om de ikke er en del av konflikten og slutter å sende soldater og våpen inn i landet, sier Barack Obama.

NATO har skarpt fordømt Russlands fremferd i Ukraina. Krisen i Øst-Ukraina og Vestens forhold til Russland står øverst på dagsorden på toppmøtet. (©NTB)

Les også: - NATO må ikke glemme at Russland har atomvåpen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.