RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Tror Saddam ble dopet

Sist oppdatert:
Saddam Husseins søster hevder de amerikanske styrkene må ha brukt dop eller gass for å sette ham ut av spill. USA akter trolig å holde eks-diktatoren i minst seks måneder.

Sent mandag ble det kjent at USA trolig akter å holde Saddam Hussein i forvaring fram til juni 2004, da koalisjonsstyrkene etter planen skal trekke seg ut av Irak, melder CNN.

USA forsikrer samtidig at Hussein vil få den behandlingen han har krav på i henhold til Genève-konvensjonen.

Ugjenkjennelig
Husseins egen søster reagerer mandag på måten han ble arrestert.

- Saddam Hussein, arabernes helt, ville aldri overgi seg på denne måten. Han må ha blitt utsatt for dop eller nervegass som paralyserte ham, for han er ikke en som overgir seg på denne ydmykende måten, sa hans søster Nawal Ibrahim al-Hasan til avisen al-Quds over telefon mandag.

Det er videobildene av at den tidligere diktatoren lar amerikanske soldater sjekke håret for lus som overbeviser søsteren om at han ikke var seg selv.

- Dette er ikke den Saddam Hussein vi kjenner. Han må ha blitt dopet ned eller fått en sprøyte med ulovlige kjemikalier. Det som har skjedd, er en fornærmelse mot alle arabere og muslimer, skal hun gråtende ha sagt til avisen, ifølge Reuters.

Tror motstanden vil øke
Al-Hasan sier arabiske ledere bør sørge for at hennes brors sak blir prøvd i en rettferdig rettssak i en internasjonal domstol, og ikke i Irak. Hun hevder at den irakiske motstanden mot okkupasjonen vil fortsette, og øke i styrke etter arrestasjonen.

Husseins søster sa hennes mann, som var en av Saddams nærmeste livvakter, også er arrestert av amerikanske styrker.

Vurderte granat
Amerikanske styrker fastholder at arrestasjonen skjedde uten dramatikk, og at ingen skudd ble avfyrt.

Oberst James Hickey, som ledet operasjonen som førte til at Hussein ble pågrepet, sier soldatene vurderte å kaste en granat ned i kjelleren der eks-diktatoren gjemte seg.

- Vi var like ved å rydde kjelleren på militært vis, forklarer han. Vanligvis gjøres det ved å bruke håndgranater og håndvåpen, sa Hickey.

- To hender dukket opp og personen ga tydelig tegn til å ville overgi seg. Han ble deretter fjernet fra hullet. Han var litt nervøs da han ble arrestert, men roet seg etter hvert, sa Hickey, ifølge NTB-AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere