Gå til sidens hovedinnhold

Tror vulkan kan eksplodere

Eksperter frykter at vulkanen Colima i Mexico kan gå i lufta. Landsbyer i nærheten evakueres. Se bilder og gratis video.

I flere uker har vulkanen nær vestkysten av Mexico kylt lava og aske høyt til værs. Asken har lagt seg som et lag over flere landsbyer. Ekspertene frykter nå en mye større eksplosjon.

Vulkanen har hatt seks spektakulære utbrudd de siste tre ukene. Det største kom mandag. Da ble lava kastet fem kilometer opp i luften fra vulkanen som er 3820 meter over havet, melder AP.

Utbruddene er de største siden vitenskaplige målinger først ble gjort for 20 år siden, og selv uredde beboere i område innser nå at det er på tide å evakuere.

- Bakken ristet og det var et voldsomt brøl. Folk stormet ut av husene sine, forteller 17 år gamle Marie de Jesus Chavez til AP, mens hun satt utenfor familiens hus i San Marcos og så på vulkanen.

Seismolog Tonatiuh Dominguez sier at de hyppige utbruddene og styrken deres, tyder på at vulkanen nærmer seg et eksplosivt stadium. Sist det skjedde var i 1903, da vulkanen innledet en aktiv periode som kulminerte med et voldsomt utbrudd i 1913. Da ble det laget et 500 meter dypt krater, og aske falt ned over byer så langt som 400 kilometer unna.

- Jeg tror vi kommer til å se noe liknende det som skjedde for et århundre siden. Vi sammenlikner dette med 1903 da det var mer enn 200 eksplosjoner i løpet av ett år, sier Dominguez.

- Det er mulig vi får se et nytt utbrudd som i 1913 det kommende tiåret, sier han videre.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken