Trosser advarsler - fortsetter å bombe IS-opprørere

BOMBER: Krateret forteller om bombenedslaget etter et av de amerikanske luftangrepene ved kraftverket i Mosul i Nord-Irak. Bildet er tatt torsdag. Irakiske og kurdiske styrker skal ha gjenerobret damanlegget fra opprørerne.

BOMBER: Krateret forteller om bombenedslaget etter et av de amerikanske luftangrepene ved kraftverket i Mosul i Nord-Irak. Bildet er tatt torsdag. Irakiske og kurdiske styrker skal ha gjenerobret damanlegget fra opprørerne. Foto: Youssef Boudlal (Reuters)

Obama trosser IS' trusler og fortsetter bombingen.

21.08.14 15:59

Mosul/Oslo (NTB-Are Føli): USA fortsetter å bombe IS i Nord-Irak, selv om opprørerne truer med å drepe flere amerikanske gisler.

Minst 14 luftangrep er gjennomført etter at IS publiserte videoen med drapet på journalisten James Foley, ifølge forsvarsledelsen i USA.

Også den amerikanske journalisten Steven Sotloff blir vist fram i videoen, der IS truer med å drepe ham også hvis ikke USA stanser angrepene. Men president Barack Obama vil åpenbart ikke la seg presse av ekstremistene.

Onsdag gjorde han det klart at USA vil fortsette å støtte irakiske og kurdiske soldater i kampen mot IS.

– Vi vil være årvåkne og standhaftige. Regjeringer og folk over hele Midtøsten må gjøre en felles innsats for å fjerne denne kreftsvulsten så den ikke sprer seg, sa presidenten.

SAMMENLIGNER MED KREFTSVULST: - Regjeringer og folk over hele Midtøsten må gjøre en felles innsats for å fjerne denne kreftsvulsten så den ikke sprer seg, sa USAs president Barack Obama. Foto: Saul Loeb (Afp)


Kamper ved demningen

USAs angrep de siste dagene har vært rettet mot IS-opprørere i nærheten av den store demningen ved byen Mosul, ifølge BBC.

Amerikanske droner og jagerfly har gitt luftstøtte til kurdiske og irakiske soldater som kjemper mot IS i dette området. Flere av opprørernes kjøretøyer skal ha blitt ødelagt.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak meldte i helgen at deres styrker hadde gjenerobret selve demningen. Kurderne fikk hjelp fra amerikanske kampfly i kampene ved anlegget.

IS-opprørerne kontrollerte dammen i halvannen uke, noe som skapte frykt for at de skulle sprenge den og bruke vannet som et masseødeleggelsesvåpen. Hadde demningen blitt ødelagt, kunne vannmassene drept mange tusen mennesker langs elva Tigris helt fram til den irakiske hovedstaden Bagdad.

Les også: Danske bortført av IS

Krevde løsepenger

Før Foley ble drept, forsøkte IS å få løsepenger for ham, ifølge avisa New York Times. Journalistens familie og en person som satt fanget sammen med ham, har bekreftet at IS forsøkte å presse USAs regjering for flere millioner dollar.

Amerikanske myndigheter har nektet å betale løsepenger både for Foley og andre amerikanere som har vært gisler hos ytterliggående grupper. Flere europeiske land har imidlertid valgt å betale for å få egne borgere løslatt, skriver New York Times.

For al-Qaida skal løsepenger fra europeiske regjeringer ha blitt en svært viktig inntektskilde. Tidligere IS-gisler som nylig er sluppet fri, forteller at IS er klar over at rivalene i al-Qaida har klart å få penger for fanger fra land i Europa.

I videoopptaket av drapet på Foley snakker den maskerte drapsmannen engelsk med London-aksent. Et tidligere IS-gissel sier til avisa The Guardian at han kjenner igjen mannen, som angivelig har hovedansvaret for IS' utenlandske gisler i byen Raqqa.

Mannen antas å samarbeide med to andre britiske fangevoktere i den IS-kontrollerte byen. IS' gisler skal ha kalt trioen «The Beatles» fordi de kom fra Storbritannia.

Mislykket redningsaksjon

I et forsøk på å hente ut Foley forsøkte USA å sende spesialsoldater inn i Syria i sommer, ifølge kilder i den amerikanske regjeringen. USAs forsvarsdepartement bekrefter at operasjonen fant sted, men vil ikke si hvilke gisler de håpet å redde.

– Oppdraget var dessverre ikke vellykket siden gislene ikke befant seg på det aktuelle stedet, sier departementets talsmann John Kirby.

Titalls amerikanske spesialsoldater ble sendt inn i et avsidesliggende område i Syria der de trodde gislene ble holdt fanget av IS. Det oppsto en skuddveksling, og én amerikansk soldat ble lettere såret da et helikopter ble beskutt. Mange IS-krigere skal ha blitt drept i sammenstøtet.

Ifølge avisa Washington Post er redningsaksjonen den første kjente amerikanske militære bakkeoperasjonen i Syria etter at borgerkrigen der brøt ut. Regimet i Syria avviste torsdag at operasjonen fant sted, men det er uklart hvor god oversikt Assad-regimet har over områdene som kontrolleres av IS. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.