RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trøtthet kan være infarktvarsel

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ekstrem trøtthet hos kvinner kan være en advarsel om at de er i ferd med å bli rammet av et hjerteinfarkt.

Matthetsfølelsen og kraftløsheten kan komme opp til en måned før infarktet. Dersom kvinner blir mer oppmerksomme på dette forvarselet kan mange infarkt unngås, viser en amerikansk studie.

Søvnproblemer
515 kvinner som har hatt hjerteinfarkt var med i undersøkelsen. Det viste seg at 95 prosent av dem hadde følt at alt ikke var som det skulle i forkant av infarktet. Etter infarktet forsvant symptomene.

Det vanligste forvarselet viste seg å være ekstrem trøtthet. 75 prosent av kvinnene rapporterte om at de hadde følt seg kraftløse og matte i tiden før de ble syke.

Nesten halvparten hadde vanskeligheter med å få sove, og hver fjerde hadde problemer med fordøyelsen. En tredjedel av kvinnene hadde følt seg urolige og engstelige før de fikk hjerteinfarkt.

Risikogruppe
Symptomer som tradisjonelt har vært sett på som tegn på at et infarkt kan være i gjerdet, var det få som hadde: Under en tredjedel av kvinnene hadde kjent smerter i brystet.

Den amerikanske undersøkelsen er publisert i tidsskriftet "Circulation". Hovedforfatteren Jean Mc Sweeney understreker at kvinner som røyker, er overvektige eller har diabetes er mest utsatt for å få infarkt. Hun oppfordrer disse til å være ekstra oppmerksomme på symptomene kvinnene i undersøkelsen hadde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere