RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer demonstranter med døden

(REUTERS/Gleb Garanich)
Sist oppdatert:
Alle som protesterer mot regimet er terrorister, mener regjeringen i Hviterussland. Valghelgen straffes «terror» med døden, forteller Venstre-delegat.

I Hviterussland, som av vestlige land blir karakterisert som «Europas siste diktatur», gjøres det klart til valg på søndag. Det regnes som sikkert at president Aleksandr Lukasjenko vil bli utropt til vinner, og det regnes som like sikkert at valgresultatet ikke vil være til å stole på. Regimet forbereder seg ved å spre frykt blant innbyggerne i landet.

- Jeg garanterer at det ikke vil skje en maktovertakelse av regjeringen i landet vårt. Alt blir gjort for å forhindre selv den minste trussel mot sikkerheten til vårt folk, sa Lukasjenko i en fjernsynstale fredag, ifølge AP.

Terrorisme
Øyvind Haaland, leder for Hviterussland-prosjektet i Unge Venstre er sammen med partiets generalsekretær Audun Rødningsby eneste representanter for norske ungdomsorganisasjoner som er tilstede i landet under valget.

- Demonstrasjoner blir definert som terrorisme. Valgdagsmålinger blir definert som terrorisme. Og myndighetene har varslet at straffen for å begå terror denne helgen, er døden, forteller Haaland til TV 2 Nettavisen.

Nyhetsbyrået AP skriver at myndighetene har forbudt folkesamlinger på valgdagen, og lederen for sikkerhetstjenesten KGB sa tidligere i uken at alle som protesterer i gatene, vil bli tiltalt for terrorisme.

- Skal vri hodet av dem
Presidenten lovte i en tale fredag rask affære mot «utlendinger som prøver å skape kaos».

- Gud forby at noen av dem skulle prøve å gjøre noe for å destabilisere landet vårt. Vi vil vri hodet av ham umiddelbart - som en kylling, sa Lukasjenko i talen som ble overført på statlig fjernsyn, ifølge AP.

Ifølge Haaland er propagandaen så altomfattende at man knapt ser at det foregår noe valgkamp.

- Det er umulig å se at det foregår en valgkamp her hvis man ikke legger merke til den subtile regimekampanjen. Det eneste vi har sett av aktiv valgkampanje, er en liten stand for opposisjonen ett sted. Det sto så mange vakter rundt at vi ikke torde å snakke med de som hold standen, forteller Haaland.

Lørdag deltok Unge Venstre-delegatene på et folkemøte med opposisjsleder Alexander Milinkevic. Haaland anslår at opp mot 700 personer var tilstede.

- Da teller jeg med de som prøvde å gjemme seg i bakgrunnen, legger han til.

«Blodbad»
Lørdag ble en tekstmelding som advarer mot «blodbad» under valget spredt til alle som er abonnementer på landets største mobiltelefonselskap. «Provokatører planlegger blodsutgytelse», sto det i meldingen, ifølge AP. «Pass på livet og helsen din», ble mottakerne advart.

- Det er godt mulig at det er regimets propagandamaskin som står bak dette, sier Haaland. Til tross for forbudet, vil opposisjonen arrangere en demonstrasjon søndag kveld, etter valget. Haaland regner med den vil bli voldelig.

- Politiet kommer nok til å bruke gass og vanlige politivåpen mot demonstrantene. Det blir nok det styggeste som har vært under dette regimet, tror Haaland.

Lav profil
De norske Venstre-delegatene reiste opprinnelig til Hviterussland i samarbeid med den danske organisasjonen Silba for å observere valgavviklingen i landet. Men alle de danske utsendingene ble utvist fra Hviterussland før nordmennene ankom. Nordmennene skulle egentlig utføre valgdagsmålinger, men fikk raskt beskjed om at det var forbudt.

- Vi har fått beskjed om at hvis vi prøver å gå inn i et valglokale i morgen, vil vi bli arrestert øyeblikkelig, sier Haaland.

Nå forsøker de to å holde en lav profil, og tiltrekke seg så lite oppmerksomhet som mulig. De flytter til et nytt sted hver dag, og har byttet mobiltelefonnummer fordi de regner med at de blir avhørt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere